Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


CRUMBLE - GYÜMÖLCSÖS MORZSA

2008.01.28

Hozzávalók (4 kis pite- vagy szufléformához):

A töltelékhez: kb. 30-40 dkg gyümölcs és ízlés szerinti mennyiségű cukor. (Az eredeti recept szerint ez a sütemény almából készül, de természetesen használhatsz más gyümölcsöt is. Nagyon finom a crumble például erdei gyümölccsel, barackkal, szilvával, eperrel, de rebarbarával is. A cukor mennyisége a felhasznált gyümölcs savanyúságától függ.)

  

Kép

 

A tésztához: 10 dkg liszt, 10 dkg hideg vaj, fél citrom reszelt héja, 2 evőkanál cukor, negyed csapott mokkáskanálnyi őrölt fahéj. (Gyakran teszek a tésztába 1-2 evőkanálnyi mandulaforgácsot, darabos diót vagy mogyorót is, de ez kihagyható.)
 
 

morzsa-suti-25-038-ddd.jpg

 

Elkészítés:

Az gyümölcsöt, ha kell, meghámozzuk és földaraboljuk, majd beleszórjuk a sütőformába. (Úgy jó, ha a gyümölcsdarabok a forma egész alját beborítják). A gyümölcsöt megszórjuk cukorral. (Almánál a cukorhoz keverhetsz egy kis fahéjat vagy mézeskalács fűszert is.)

  

morzsa-suti-25-004-dd.jpg

  

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk (nehogy a vaj felolvadjon a kezünk melegétől), és a gyümölcs tetejére szórjuk egyenletes vastagságban úgy, hogy az összes gyümölcsöt beborítsa.

  

morzsa-suti-25-021-dd.jpg

  

A süteményt előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük. (a sütési idő függ a felhasznált gyümölcs fajtájától is. Ha nagyobb darabokra vágott nyers almát használsz, az például hosszabb idő alatt sül át.)

 

morzsa-suti-25-028-dd.jpg

   

Tipp:

A sütemény sütheted egy nagyobb formában is.

Természetesen használhatsz befőttet vagy fagyasztott gyümölcsöt is. A befőttet nagyon alaposan csöpögtesd le, és a cukrozásnál vedd figyelembe, hogy a befőttek eleve cukrosak. A fagyasztott gyümölcsött fagyosan, kiengedés nélkül szórd a formába.

A tésztát készítheted úgy is, hogy 5 dkg lisztet használsz hozzá, a másik 5 deka lisztet pedig kis szemű zabpehellyel, teljes kiőrlésű liszttel, búzacsírával vagy durvára darált dióval, mogyoróval helyettesíted.

A cukrot helyettesítheted fruktózzal vagy nyírfacukorral.

A sütemény tetejét beszórhatod mandulaforgáccsal, dióval.

 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

APPLE CRUMBLE

(zsozsi, 2010.10.31 12:16)

Sziasztok!
Nemrég jöttem haza Angliából és nagyon boldog lettem,hogy itt is megtalálható ez a recept,mert imádom:)
Próbáljátok ki egyszer hogy hideg vanília sodóval eszitek.(a tejszínen kívül így is eszik az angolok...és nem buták :D )

Re: APPLE CRUMBLE

(fonta, 2016.09.10 20:52)

forrón a tányérra, és bourbon vanília fagyit rá! isteni, ahogy ráolvad!

Crumble :)

(Liluuu, 2014.11.20 17:25)

Nagyon jó recept, köszi :) Én eddig csak nagy kerámia sütőtálban csináltam, de most kipróbáltam szuflé formában is, nyírfacukival és teljeskiőrlésű tönköly lisztből. Isteni lett :)

Apple Crumble

(Kata, 2010.06.23 22:03)

Sziasztok!Ez a süti az egyik nagy kedvencünk,jó is,hogy emlékeztettél rá Szamóca,az utóbbi időben kicsit hanyagoltam ezt a finomságot a konyhámból! Egyébként Angliában kint tejszínnel (pl:OKÉ) leöntve (nem habbal!) fogyasztják! Próbájátok ki! Mennyei!!!!

Almás crumble

(Szamóca, 2010.02.24 15:15)

Szia Zsuzsa!
Köszönöm szépen a remek ötletet!

crumble

(Zsuzsa, 2010.02.24 15:06)

Ma ezt próbáltam ki, nagyon fincsi lett!!! A vajat én úgy oldom meg, hogy káposztareszelőn gyorsan lereszelem, és így nagyon könnyű pillanatok alatt ujjheggyel összedolgozni a liszttel és a cukorral :)

rozika20091129

(almás morzsa, 2009.11.29 15:07)

majd megcsinálom jól hangzik köszi

almás morzsa

(Ancika, 2009.11.20 07:30)

nagyon jó recept, nagyon ízlett, köszönöm

Magentának

(Szamóca, 2009.11.19 12:17)

Én is ilyen "föl nem adós" vagyok. Addig próbálkozom, amíg nem sikerül, amit meg szeretnék csinálni.
Most is volt egy ilyen projektem: a tegnap sütött tortám. Először teljesen más krém került volna rá. Azt a krémet egy receptből néztem ki. De sajnos egyrészt nem állt össze (teljesen folyékony volt). Másrészt rettenetes színe volt. Muszáj volt kitalálnom helyette valami mást. És szerencsére végül remekül sikerült. :)

Tésztamorzsa

(Magenta, 2009.11.19 12:11)

Szia,
nem szoktam feladni, ha valami egyébként ízlik, addig próbálkozom vele, amíg (közel) tökéletes nem lesz.
Nagyon szeretem az oldaladat, több sütit és ételt is kipróbáltam már innen, általában véve sikerültek is és ízlett a családnak.
Köszi az ötletet a robotgéppel, legközelebb ezzel próbálom.

Magentának

(Szamóca, 2009.11.19 09:53)

Szia!
Igen, tényleg nagyon hamar fölolvad a vaj a kéz melegétől. Sokan azt javasolják ennek elkerülésére, hogy kockázzuk össze késsel a hideg, kemény vajat, aztán robotgép dagasztóspiráljával csináljunk morzsát a vajkockákból, lisztből és cukorból.
Én imádom a gyümölcsös morzsasütiket, mert nagyon finomak és könnyen elkészíthetőek. (Sok ilyen vajas-morzsás recept van ezen az almásmorzsán kívül is az oldalon.)
Az jutott eszembe, lehet, hogy egyszerűen csak hidegebbre van állítva a hűtőm, mint a tiéd, ezért eleve keményebb, hidegebb vajjal szoktam dolgozni, azért megy nálam egyszerűen a tésztamorzsa-gyártás.

Ritának

(Szamóca, 2009.11.19 09:47)

Igyekszem minél több egyszerűen elkészíthető étel receptjét megosztani az olvasókkal. Nekem is az ilyen receptek a kedvenceim, mert este, munka után már sem erőm, sem kedvem bonyolult ételcsodákkal pepecselni. És az az igazság, hogy az egyszerűbb sokszor jobb is.

Abban nem értek egyet veled (bármilyen kedvesen dicsérsz is, amit köszönök szépen!), hogy úgyis világos volt a recept, mert ami nekem vagy neked világos, egyáltalán nem biztos, hogy mindenki számára az. Könnyen lehet, hogy legközelebb majd te nem találsz valamit érthetőnek valamelyik receptemben. Ha esetleg így lesz, kérlek, szólj, kérdezz! Nagyon szívesen segítek, ha tudok, és megköszönök minden segítő kritikát.

Ritának

(Magenta, 2009.11.19 09:00)

Tudod, nem mindenki profi mestercukrász!
Van ám, aki most kezdi még csak az ismerkedést a konyhaművészettel.

Ezt utálom a network.hu egyes közösségeiben is (pl. recept klub), hogy mindig vannak ilyen "megmondóemberek", akik csak fikázni és beszólogatni tudnak másoknak segítség helyett.

Tészta

(Magenta, 2009.11.19 08:57)

Szia Szamóca!

Köszi, hogy írtad a hideg vajat.
Amúgy én is a hűtőből szedtem ki, csak valószínűleg nem voltam elég gyors és mivel panelban lakom, ahol marhára fűtenek, rögtön olvadt a vaj.

Legközelebb nyitott ablaknál próbálom és irtó gyors leszek, mert ízre nagyon finom volt. :)

Szamócának

(Rita, 2009.11.19 07:21)

Szamóca, nehogy már te kérj bocsánatot! Teljesen jó és egyértelmű volt a recept, nem hibáztál egyáltalán.
Pont azért imádom a receptjeidet mert könnyen érthetőek és világosak. Persze az se mellékes hogy minden, amit elkészítek a receptjeid alapján, isteni finom.
Ha lehet, ilyen egyszerűen elkészíthető sütikből és ételekből jó lenne még több. Puszi:
Rita

Tészta

(Szamóca, 2009.11.18 19:31)

Szia Magenta!
Nem kikeverni kell a vajat a többi hozzávalóval, hanem a hideg, kemény vajat gyors mozdulatokkal összemorzsolni a liszttel és cukorral.
Én hibáztam, mert nem írtam oda, hogy a vaj mindenképpen hideg és kemény legyen. Ne haragudj!

Almás morzsa

(Magenta, 2009.11.18 17:55)

Szerintem ennek semmi köze az életkorhoz.
10 dkg liszt 10 dkg vajjal (stb) összekutyulva egy mázgás krémszerű izé lett.

És amúgy meg nem kritikát kértem, hanem azt kérdeztem, mitől lehet ilyen, ha (állítólag) még egy 10 éves gyereknek is normál, morzsálható tészta lesz ebből az összetevőből.

Almás morzsa

(Rita, 2009.11.18 14:52)

Már megbocsáss de ezt a sütit a 10 éves gyerekem egyedül megcsinálja tökéletesen. Te hány éves vagy Magenta?

Nekünk az egyik kedvencünk, kipróbáltuk meggybefőttel és ananásszal is. Ajánlom mindenkinek.

Rita

almás morzsa14053

(Magenta, 2009.11.18 13:06)

Szia!
Megcsináltam a sütit, de valami nekem nem stimmelt.
A tészta hozzávalóiból egy kenőcsös mázga lett, amit nem lehet morzsolni.
Próbáltam még lisztet hozzátenni, sokat nem segített rajta és még 35 percnyi sülés után is kicsit mázgás volt a tésztarésze, az íze is olyan nyers-zsíros.

Mit ronthattam el?

az almás sütiről

(seresneolgi, 2009.11.17 18:20)

Isteni könnyűnek tűnik,hétvégén biztosan megcsinálom!