BÁLINT SZELET
Hozzávalók (egy kisebb, nagyjából 25 x 30 cm-es tepsihez):
A tésztához: 20 dkg natúr marcipán, 30 dkg liszt, 3 tojás, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál olvasztott, de nem forró vaj, fél csomag (1 kiskanál) sütőpor.
A tetejére: 20 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál tej, 5 dkg puha vaj, 10 dkg olvasztott csokoládé. Tölteléknek: sárgabaracklekvár.
Elkészítés:
A marcipánt nagyobb lyukú reszelőn lereszeltjük, aztán robotgéppel egybedolgozzuk a porcukorral és a tojásokkal. hozzáadjuk az olvasztott vajat.
A lisztet egybeszitáljuk a sütőporral, majd a marcipános krémbe keverjük.
A tésztát sütőpapírral bélelt, magas falú tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
A megsült tésztát rácsra téve kihűtjük.
A diót összekeverjük a porcukorral és a tejjel. Belekeverjük a puha vajat.
A tésztát két rétegbe vágjuk. Az alsó lapot süteményes tálra tesszük. Bőven megkenjük sárgabarack lekvárral. Rátesszük a felső lapot. Erre rákenjük a diókrémet. A diókrémet bevonjuk olvasztott csokoládéval.
Tipp:
Ezt a süteményt sütheted (egy 25-26 cm átmérőjű) tortaformában is.
A sütemény tésztájába a tojással együtt belekeverhetsz néhány csepp színtelen mandula aromát is, ez még jobban kiemeli a marcipán ízét.
BÁLINT SZELETRŐL
(EWYCA, 2011.02.18 21:30)