HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK
BUNDÁS ALMA
Hozzávalók (4 személyre):
4 nagyobb alma (kb. 1 kg). A tésztához: 10 evőkanál liszt, 2 tojás, 2,5 dl tej, szódavíz vagy buborékos ásványvíz, csipetnyi só, egy mokkáskanál vaníliás cukor, negyed mokkáskanál őrölt fahéj, a sütéshez étolaj, a tálaláshoz: porcukor, lekvár, fahéj ízlés szerint.
Elkészítés:
Az almákat megpucoljuk, karikákra vágjuk, a közepükből eltávolítjuk a magházat.
A tészta hozzávalóiból sűrű palacsintatésztát készítünk: a liszthez hozzákeverjük a tojásokat, a tejet, a sót, cukrot, fahéjat, és csomómentesen elkeverjük, ha kell, buborékos vízzel apránként hígítjuk egy kicsit.
Az almaszeleteket a sűrű masszába forgatjuk, és forró bő olajban aranybarnára sütjük.
Ha kész, papírtörlőre szedjük, majd fahéjas porcukorral vagy lekvárral tálaljuk.
Tipp:
Ugyanezt az ételt megcsinálhatod más gyümölcsből, például ananászkarikákból, banánból sőt, akácvirágból is.
BUNDÁS ALMA HAJDINALISZTTEL
Hozzávalók (4 személyre):
4 nagyobb alma (kb. 1 kg). A tésztához: 10 evőkanál hajdinaliszt, 2 tojás, 2,5 dl tej, szódavíz vagy buborékos ásványvíz, csipetnyi só, egy mokkáskanál xilit (nyírfacukor) vagy egy kiskanálnyi cukornak megfelelő más sütésálló édesítőszer, negyed mokkáskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, fél kis mokkáskanál sütőpor, a sütéshez étolaj.
Elkészítés:
Az almákat megpucoljuk, karikákra vágjuk, a közepükből eltávolítjuk a magházat.
A tészta hozzávalóiból sűrű palacsintatésztát készítünk: a liszthez hozzákeverjük a sütőport, a tojásokat, a tejet, a sót, édesítőt, fahéjat, reszelt citromhéjat és csomómentesen elkeverjük, ha kell, buborékos vízzel apránként hígítjuk egy kicsit.
Az almaszeleteket a sűrű masszába forgatjuk, és forró bő olajban aranybarnára sütjük.
Ha kész, papírtörlőre szedjük, majd őrölt fahéjas édesítőporral megszórva tálaljuk.
A hajdináról itt olvashatsz: HAJDINA - magas vérnyomás, candida, cukorbetegség ellen.
bundás alma
(Idonra, 2011.03.10 22:24)