BÚZAPRÓSZA
Hozzávalók (egy 25 x 35 cm-es tepsihez):
5 dl aludttej vagy kefir vagy natúr joghurt, 4 dl liszt, 2 tojás, 3-4 evőkanál cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna. Ízesítésként valamilyen fűszer: őrölt fahéj, reszelt citromhéj, vanília ízlés szerint. A tetejére: 50 dkg gyümölcs vagy egy marék dióféle.
Elkészítés:
Az aludttejet összekeverjük a tojással és a cukorral. Beledolgozzuk a szódabikarbónás, fűszeres lisztet.
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejét megszórjuk a gyümölccsel vagy dióval.
180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (Ne szárítsuk ki! Finomabb, ha a tészta inkább kicsit szaftos, puha.)
Tálalásnál adhatunk hozzá vaníliaöntetet vagy fagylaltot.
Tipp:
Ne feledd, ez egy olyan sütemény, amit száz évvel ezelőtt is készítettek, méghozzá az "ahány ház, annyi szokás" elv szerint. Azt tettek bele, ami éppen termett a kertben vagy amilyen aszalt gyümölcs, dióféle éppen volt a kamrában, padláson, és annyit, amennyi akadt a háznál. Ha nincs aludttej, jó a joghurt is. Ha picivel kevesebb van, nem számít. Két tojás helyett mehet bele három. A tetejére többféle gyümölcsöt is szórhatsz. Ízesítésnek nagyon jó bele a citromhéj, a vanília, a fahéj. Ha sok diód vagy mandulád van, a liszt egy részét helyettesítheted valamilyen finomra darált diófélével.
Alkosd meg a saját búzaprószádat kedved és ízlésed szerint!