HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK
COOKIES
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 15 dkg vaj, 15 dkg (ha van, barna nád-) cukor, 2 tojás, 3 evőkanál kakaópor, 1 csipet fahéj, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál sütőpor.
Darabolt mogyoró, mandula, cukordara, mazsola, mandula...
Elkészítés:
A puha vajat elektromos keverőgéppel keverjük egynemű krémmé a tojással, a kakaóporral és a cukorral. Egy másik tálban keverjük össze a többi hozzávalót. Ezután a lisztes keveréket laza mozdulatokkal forgassuk bele a vajas krémbe.
Mártsuk a kezünket hideg vízbe. Kiskanállal kanalazzunk a vizes tenyerünkbe kis diónyi adagokat a tésztából, és gyors mozdulatokkal formáljunk minden kanálnyi adagból apró gömböket. A gömböket forgassuk meg a mogyoróban, cukordarában, mandulában vagy szurkáljunk a tetejükbe néhány mandulát vagy mazsolát.
A tésztagombócokat sorakoztassuk egymástól 8-10 centi távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe, és jól előmelegített 220 fokos sütőben süssük meg őket. (Sülés közben kekszekké terülnek szét. Nagyon hamar megsülnek. Kb. 8-10 perc alatt. Akkor kész a süti, ha a széle kicsit sötétedni kezd. Amikor megsültek, még lágyak, de kihűlve megszilárdulnak, és finom ropogósak lesznek.)
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia Petra!
Az az igazság, hogy én kifejezetten sütővajat háziban még nem láttam.
Nem tudom, jó-e bele.
Az, hogy mennyi keksz lesz egy adag tésztából, attól függ, mekkora kekszeket csinálsz. Nekem kb. 40 db szokott kijönni belőle.
Keksz
(Petra, 2010.04.13 12:12)És még arra lennék kíváncsi, hogy vajnak jó-e bele a házi sütővaj? Piacon szoktam háti tejfölt, tejet, vajat venni, de nem minden sütemény szereti a sütővajat...
Keksz
(Petra, 2010.04.13 12:07)Szia! Érdekelne, hogy ebből a receptből kb mennyi keksz lesz? Köszi!
Keksz
(Szamóca, 2010.03.01 17:38)
Szia Hajni!
Tulajdonképpen a fotón láthatod, hogy nekem is a keksz és puszedli közötti átmenet inkább. Nem az a teljesen lapos keksz.
Annak nagyon örülök, hogy ízlett!
Forma
(Hajni, 2010.03.01 17:35)Szia! Megcsináltam ezt az egyébkén Isteni fini kekszet csakhogy nekem sem lett keksz formája! De a Férjem olyan lelkesedéssel ette hogy talán nem is baj hogy nem lett keksz formája:)! Imádom ezt az oldalt!!!
Zillének
(Szamóca, 2009.05.06 19:52)Muszáj megjegyeznem, hogy gyönyörű neved van. Nagyon tetszik.
Forma
(Szamóca, 2009.05.06 19:50)
Tulajdonképpen nem a forma a fontos, hanem az íz. :)))
Pillecukros tortát én is csak egyet csináltam. A Dinoszaurusz-szigetet. Lehet, hogy valamikor megpróbálom majd a másoktól sokat látott pillecukor-virágokat is. De igazából közelebb áll hozzám a marcipán.
köszönöm
(Zille, 2009.05.06 19:20)
Köszönöm a gyors választ és a tanácsot. Ahogy elnéztem a családom körébe mindegy volt az alakja,mert falták mintha kötelező lenne. :)))
Sokat fogok sütögetni az oldaladról.Hétvégén csokis tortát.Nagy vágyam egy formatorta,pillecukorral. Kicsit félek tőle,de azért belevágok.
Nagyon jó kis oldal.Köszönjük,hogy létre hoztad.
Keksz
(Szamóca, 2009.05.06 17:24)
Valószínűleg nem rontottál el semmit.
Sajnos az alapanyagok minősége nagyon változó. Ugyanannyi liszt néha több, néha kevesebb zsiradékot vagy folyadékot vesz fel. Nem is beszélve arról, hogy a tojások is különböző nagyságúak.
Ha esetleg újra nekifutnál ennek a keksznek, akkor esetleg ne golyókat gyúrj, hanem csinálj egy 4-5 cm átmérőjű, hosszú hengert az egész tésztából, és vágj belőle éles késsel 6-7 mm vastag szeleteket, azokat fektesd a tepsibe, és így süsd meg. Így biztosan keksz formája lesz a süteményednek.
sütés
(Zille, 2009.05.06 15:38)
Szia
Egy kis segítséget kérnék: nekem nem terültek szét kekszekké a gömbjeim,maradtak gömbök. Volt adag amit kicsit tovább sütöttem,de az is gömb maradt.
Nagyon finom,de leginkább "csók"-okra emlékeztetnek.
Mit ronthattam el?
Vaj
(Szamóca, 2010.04.15 11:56)