CSIGABIGA (Franzbrötchen, azaz Ferenc zsömle)
Hozzávalók:
A tésztához:
Fél kiló liszt, csipetnyi só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 5 dkg cukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj, ha van: egy citrom reszelt héja.
Az alábbi töltelékek az egész tésztamennyiségre elegendőek, tehát ha például diós és mákos süteményt is akarunk sütni ugyanebből a tésztából egyszerre, akkor töltelékből csak az itt leírtak felére van szükségünk.
A kakaós töltelékhez összekeverjük az alábbiakat:
30 dkg finomszemű kristálycukor, 3 evőkanál kakaópor, 1 csomag csokoládés pudingpor vagy 2 evőkanál étkezési keményítő, 2 kiskanál őrölt fahéj.
A diós töltelékhez összekeverjük az alábbiakat:
20 dkg finomszemű kristálycukor, 20 dkg darált dió, 1 kiskanál őrölt fahéj.
A mákos töltelékhez összekeverjük az alábbiakat:
20 dkg finomszemű kristálycukor, 20 dkg finomra darált mák*, 1 kiskanál őrölt fahéj, aki szereti: mazsola.
Ha szeretnél többet tudni a mák csodálatos egészségmegőrző hatásáról, kattint ide: MÁK.
Kell még 1 egész tojás villával lazán felverve.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. (Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és megvárjuk, amíg az élesztő jól felhabosodik. )
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, belereszeljük a citromhéjat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután a tésztából kb. 3-4 mm vastag téglalapot nyújtunk. A téglalapot szilikonecsettel vagy kenőtollal bekenjük a felvert tojással és beszórjuk a kakaós, a diós vagy a mákos töltelékkel. Ezután feltekerjük, mint a rétest vagy a bejglit, éles késsel 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk, aztán az így kapott tésztacsigákat középen egy fakanállal lenyomjuk.
A süteményeket ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
A tésztacsigákkal teli tepsit előmelegített 200 fokos sütőbe toljuk és kb. 30-40 percig sütjük (amíg a sütemény teteje barnulni nem kezd).
Jó étvágyat!
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
nagyon jól néz ki ez a süti és már csináltam is és téleg olyan finom mint ahogy ki néz
Lillának
(Szamóca, 2009.11.10 17:49)
Szia!
Én nem szoktam megkenni, de nagyon jó ötlet a tojással lekenés. Köszönöm szépen! Ki fogom próbálni.
Csigabiga
(Lilla, 2009.11.10 15:32)Miután felkarikáztam, és a fakanállal lenyomkodtam a csigákat, meg kell kenni a külsejét is tojással? Vagy a tészta magától sül meg ilyen szép pirosra? Válaszodat előre is köszönöm!
Naspolyának
(Szamóca, 2009.10.24 14:21)Kedves Naspolya! Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült jól. :(((
Csigaboga
(Naspolya, 2009.10.24 14:20)Nekem kevés volt a 2 dl tej, pótolnom kellett még 1 dl-rel, de így is kemény volt, alig tudtam összeállítani. A tepsibe rakott tészták sütés közben egymásra dőltek, nem álltak meg. ahogy a receptben írtad. Ez másoknál is előfordult?
Válasz Krisztinek
(Szamóca, 2009.08.28 08:03)
Szia Kriszti!
Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett! :)
kakaós
(Kriszti, 2009.08.28 00:21)
...elkészült - és már el is fogyott - a kakaós változat, isteni (egyszerű, de nagyszerű) ez a töltelék, nagyon jó ötlet a pudingpor bele!! "Kénytelen" leszek gyakran elkészíteni (családi kényszer :-) ), nagyon nagy sikere volt!
Köszönöm!!
Légkeverés
(Szamóca, 2009.08.25 19:14)
Szia Kriszti!
Nagyon kedves vagy, pirulva köszönöm a dicsérő szavakat!
A receptjeim hagyományos (nem légkeveréses) sütőre vonatkoznak.
Nagyon szépen köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat légkeveréses sütőre vonatkozóan!
Az ilyen sütőt használók számára nagyon hasznos, hogy a te tanácsod alapján ennek a süteménynek légkeveréssel 150 fokon nagyjából 25 perc a sütési ideje.
Köszönöm szépen!
csigabiga
(Kriszti, 2009.08.25 15:11)
Nagyon tetszik az oldalad, gratulálok, sokszor naponta többször is "konzultálom". Kimondottan meghozza a kedvet az alkotáshoz! Különösen tetszik az "Edd magad egészségesre" fejezet is!
Megsütöttem a mákos csigát, olyannyira ízlett, hogy fiam "megrendelte" a kakaós változatát is... Az egyetlen észrevételem: légkeveréses sütőben 150 C fokon 30 perc alatt is kicsit száraz (vagy inkább ropogós) lett; azért így is hamar elfogyott!
Szia!
hogy,
(liu, 2009.07.01 15:57)a tésztán a tölteléket (amit nem fog össze semmi) a tojás tartja meg?
Sütőpapír
(Szamóca, 2009.07.01 10:27)
Szia Iza!
Persze, hogy lehet. Csak a sütőpapír kényelmesebb. :)
sütiről
(ticia, 2010.06.26 08:25)