GABOJSZA GYÜMÖLCSÖS LEPÉNYE
A receptért köszönet Gabojszának és Vikkónak.
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 15 dkg barna cukor, 4 dl langyos tej, 2 tojás, fél dl étolaj, 1,5 dkg élesztő, 1 citrom reszelt héja, 1,5 kávéskanál őrölt fahéj, 1 vaníliarúd kikapart magjai, 1 kg gyümölcs (pl. szilva, barack...)
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórunk egy kanál cukrot, és megvárjuk, hogy a folyadék tetején vastag, halványbarna hab képződjön.
5 dkg cukrot elkeverünk fél kávéskanál fahéjjal. Félretesszük.
A liszthez hozzáadjuk a maradék fahéjat és cukrot, a citromhéjat, a vaníliát, a tojásokat, az olajat és az élesztős tejet. Az egészből nokedlitészta sűrűségű masszát keverünk. Fél órára letakarva langyos helyre tesszük.
Ezután a tésztát sütőpapírral kibélelt, magas falú tepsibe öntjük, elegyengetjük. A tetejét kirakjuk gyümölccsel. Rászórjuk a fahéjas cukrot, és 180-200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral.