Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


GESZTENYÉS FÁNK

2008.01.23

Hozzávalók a tésztához (kb. 50 kisebb méretű fánkhoz):
10 evőkanál víz, 20 dkg vaj, csipetnyi só, 20 dkg liszt, 8 tojás.

Hozzávalók a gesztenyekrémhez:
Ha főtt gesztenyéből csinálod: 50 dkg megtisztított főtt gesztenye, 2 dl tejszín, 2 evőkanál rum, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás főzős pudingpor, 3 dl tej, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj.
Ha gesztenyemasszából csinálod: 50 dkg (2 csomag) gesztenyemassza, 2 dl tejszín, 1 csomag vaníliás főzős pudingpor, 3 dl tej, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj.
Valamint: fél liter habtejszín 2 csomag habfixálóval és 10 dkg porcukorral kemény habbá verve vagy fél liter Hulala növényi tejszín egy csomag vaníliás cukorral felverve.

 

Kép

 

Elkészítés:
Felforraljuk a vizet. Amikor forr, belekeverjük a vajat és a csipetnyi sót. Mikor a vaj elolvadt, beleöntjük a lisztet, és gyorsan csomómentesre keverjük (addig, amíg az egész massza elválik az edény falától). Levesszük a tésztát a tűzről, és egyenként alaposan belekeverünk 8 egész tojást (legegyszerűbb géppel). A fánktésztát csillagcsöves habzsákba töltjük, és diónyi halmokat nyomunk belőle egy kiolajozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsire egymástól 5-6 centi távolságra, majd előmelegített 220 fokos sütőben megsütjük a fánkokat (kb. 15 perc). (Közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert ha kinyitjuk, a tészta belül nem lesz üreges!)
A gesztenyekrém elkészítése:

Ha főtt gesztenyéből csinálod:
A főtt gesztenyeszemeket egy erős nejlonzacskóba rakjuk, és húsklopfolóval összetörjük. Ezután az összetört gesztenyét egy magas falú tálba öntjük, rászórjuk a porcukrot, ráöntjük a rumot, hozzáadjuk a tejszínt, és az egészet merülőmixerrel sima krémmé keverjük.
Ha gesztenyemasszából csinálod: 

A gesztenyemasszát keverjük krémmé a tejszínnel.
A 3 dl tejből és a vaníliás pudingporból a 10 dkg cukorral főzzünk sűrű pudingot. Amikor megfőtt és langyosra hűlt, apránként keverjük bele a 10 dkg vajat, aztán a gesztenyekrémet.

A kihűlt fánkokat félbevágjuk. Az aljukat megtöltjük a gesztenyekrémmel. A krém tetejére tejszínhabrózsákat nyomunk, aztán ráillesztjük a fánktészta tetejét.

A képviselőfánkokat karamellel, olvasztott csokival, porcukorral díszíthetjük.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Fánk

(Szamóca, 2010.08.27 19:20)

Szia Era!
Én sosem teszek a képviselőfánkokhoz használt égetett tésztákba cukrot. Már csak azért sem, mert ugyanebből a tésztából sós töltelékű fánkokat (sajtosat, gombásat, húskrémeset...) is szoktam készíteni.
De ha ízesítésképpen egy kiskanálnyi cukrot teszel bele, az valószínűleg nem árt meg neki.

Süti

(Era, 2010.08.27 16:33)

Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy a süti tésztájához nem kell cukor? Mert, ha jól tudom ez a képviselőfánk tésztája, és nekem egy régi receptben cukrot is ír.
Nagyon jók a receptek, már többet is kipróbáltam, tényleg hasznos az oldalad!

Szilvinek

(Szamóca, 2009.11.24 07:48)

Szia Szilvi!
Nagyon kedves tőled, amit írsz. Köszönöm szépen!
Néha vannak olyan napjaim, amikor törölni akarom az egész oldalt, de a te szavaid megerősítenek abban, hogy van értelme csinálni.
Ez a fánk nálunk is nagy kedvenc. Leggyakrabban egész piciket szoktam csinálni belőle. Olyan egy falatosakat. Az én férjem is imádja. :)

Altalaban es a Fankrol

(Szilvi, 2009.11.23 22:28)

Mar 3 alkalommal toroltem a levelem elejet,mert nem is tudom hogy irjam le milyen nagy segitseg nekem ez az oldal amiota ratalaltam.Azthiszem 1 eve mar. Szinte mindent innen sutok,kiveve az en bevalt receptjeimet. Es persze Horvath Rozi nenit sem hagyom cserben:))).
A masik hogy ez a fank ISTENI!!! En ilyet meg eletemben nem ettem!! Ma ujra csinalnom kell mert a ferjem aki kifejezetten nem edes szaju, o kerte, hogy sussek. Ahogy leirtad ugy keszitettem,es mennyei.
KOSZONOM!!!
Ezt mindenkinek erdemes kiprobalni aki szereti.

Mártinak

(Szamóca, 2009.08.23 21:02)

Szia Márti!
Nagyon-nagyon kedves vagy. Köszönöm szépen! (Közben erősen pirulok.)
Végtelenül jó ilyesmit olvasni. :)

A sütieidről

(Márti, 2009.08.23 16:00)

Szia!
Azért írok ide,mert látom nincs még hozzászólás,de teljesen mindegy melyik sütidhez írok és csak annyit akarok mondani,hogy fantsztikusak a sütijeid,szépek a fotók,körültekíntőek a leírások hsznos tanácsokkal.Egyszóval :gratulálok!