HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK
GYÜMÖLCSÖS KOSÁRKÁK
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája. A formák kivajazásához 3-5 dkg vaj.
A krémhez: 5 dl tejszín, 1 csomag főzés nélkül készíthető vaníliás pudingpor (pl. Aranka vagy Gála).
A díszítéshez: különböző gyümölcsök (friss és befőtt is jó), tortazselé por, cukor.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon meg túlságosan a kezünk melegétől, sima tésztát gyúrunk, amit fél órára hűtőgépbe teszünk.
A pihentetés után a tésztát kinyújtjuk, körlapokat szúrunk ki belőle, és kibéleljük vele az alaposan kivajazott kosárkaformákat. (Én muffintepsiben szoktam sütni, mert úgy egyszerűbb.)
Miután kibéleltük a formákat tésztával, mindegyikbe teszünk egy muffinpapírt, amibe szárazbabot vagy lencsét szórunk. Így tesszük be a tésztát a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 12 percig sütjük. Ezután kivesszük, eltávolítjuk a babbal teli muffinpapírokat, és a tésztát még 3-4 percre visszatesszük a sütőbe. Ezután kihűtjük.
Amíg a kosárkák hűlnek, elkészítjük a krémet. A tejszínt elektromos habverővel verni kezdjük. 2-3 perc elteltével beleszórjuk a pudingport. Addig verjük tovább, amíg krémmé sűrűsödik. Ezzel a krémmel töltjük meg a kihűlt kosárkákat.
A tetejüket gyümölcsdarabokkal díszítjük, aztán átkenjük a tasakon szereplő leírás szerint elkészített tortazselével.
Tipp:
A díszítéshez fagyasztott gyümölcsöt is használhatsz. Ilyenkor a gyümölcsöt fagyosan tedd a süteményre, és rögtön vond be tortazselével!