GYÜMÖLCSÖS TÚRÓS LEPÉNY
Hozzávalók (25 x 30 cm-es tepsihez):
A tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 20 dkgszobahőmérsékletű vaj, 1 tojás, 1 kiskanál sütőpor, fél citrom reszelt héja.
A töltelékhez: 50 dkg túró, 1 csomag főzős vaníliás pudingpor, 15 dkg cukor, fél citrom reszelt héja.
A sütemény tetejére 50 dkg megtisztított gyümölcs (eper, meggy, málna, erdei gyümölcsök, barack...), 2 dkg mandulaforgács (kihagyható).
Elkészítés:
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzágyúrjuk a tészta többi hozzávalóit. A kész tésztát becsomagolva hűtőgépbe tesszük legalább fél órára.
Közben a túrót összekeverjük a pudingporral, reszelt citromhéjjal és a cukorral.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük vagy alaposan kivajazzuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztát egyharmad-kétharmad arányban két részre osztjuk. A nagyobb részt a tepsi aljába nyomkodjuk úgy, hogy a tepsi egész alját egyenletes vastagságban beborítsa. (Akinek úgy könnyebb, nyújtsa ki a tésztát lisztezett deszkán, és emelje át a tepsibe, de mivel ez egy omlós tészta, könnyebb a tepsibe nyomkodós megoldás.)
A tészta tetején szétterítjük a túrókrémet, majd a túrókrém tetején elosztjuk a gyümölcsöt.
A megmaradt tésztát a gyümölcs tetejéree morszoljuk. Nem baj, ha nem fedi be mindenütt.
A süteményt 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 45-50 perc alatt megsütjük. A sülés vége előtt öt perccel a tetejét megszórjuk mandulaforgáccsal. (Ha túl hamar barnul a lepény teteje, letakarjuk alufóliával.)
Miután megsült, 20-30 percig állni hagyjuk, hogy szebben szeletelhető legyen. Persze lehet, hogy addigra már el is fogy. :)
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Kiprobaltam, hihetetlenul finom! Itt is nagyon szepen koszonom a receptet!
süti
(Kata, 2011.05.22 09:26)
Szia!
Nagyon jól néz ki a süti, de lenne egy kérdésem ezzel kapcsolatban:
Azt írod, hogy: "a túrót összekeverjük a pudingporral", tehát nem pudingot főzünk belőle, hanem csak a pudingport keverjük a túróhoz?
Köszönöm, ha válaszolsz, üdv.: Kata
Gyumolcsos lepeny
(Jade, 2011.08.31 21:18)