GYÜMÖLCSÖS-TÚRÓS PITE
Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű kerek pitéhez):
A tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 tojás, 2 evőkanál cukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű sütésálló édesítőszer), fél mokkáskanál sütőpor, fél citrom reszelt héja.
A töltelékhez: 25 túró, 1 csomag vaníliás főzős pudingpor, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 10 dkg porcukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű sütésálló édesítőszer), 30-40 dkg megtisztított gyümölcs (fagyasztott gyümölcs vagy alaposan lecsöpögtetett befőtt is jó hozzá).
Elkészítés:
A vajat összemorzsoljuk a sütőporos liszttel, belegyúrjuk a többi hozzávalót (egy nagyon lágy tésztát kell kapnunk), és a tésztát legalább fél órára hűtőgépbe tesszük. Ezután 32-34 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába emeljük.
A túrót összekeverjük a cukorral, a vaníliával és a pudingporral. A túrókrémet a tészta közepébe halmozzuk, és egyenletesen elterítjük úgy, hgy a tésztából körben 3-4 cm üresen maradjon.
A túrón elosztjuk a gyümölcsöt. Ezután a tésztát körben a túróra és gyümölcsre hajtjuk, kicsit lenyomkodjuk.
A süteményt 180-200 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
Igazán szépen csak kihűtve szeletelhető, de melegen is nagyon finom.
Tipp:
Ha nagyon savanykás gyümölcsöt használsz a pitéhez, sütés előtt szórd meg a gyümölcs tetejét cukorral.