HAJTOGATOTT LEVELES VAJASTÉSZTÁK
A "hamis" leveles tészta receptjét itt találod: GYORS LEVELES TÉSZTA
Hozzávalók (érdemes egyszerre sokat készíteni, mert hosszadalmas az elkészítése, viszont a nyers tészta fagyasztható):
1 kg liszt, 1 kg (10 dkg + 90 dkg) vaj, fél liter hideg víz, 1 kiskanál só, 1 evőkanál ecet vagy citromlé.
Elkészítés:
10 deka lisztet gyors mozdulatokkal belegyúrunk 90 dkg vajba. Egy "téglát" formálunk belőle, és befóliázva a hűtőbe tesszük.
A maradék 10 deka vajat egy mély tálban elmorzsoljuk 90 deka lisztben. Beleöntjük a hideg víz felét, a sót, az ecetet (citromlevet), és ha szükséges apránként a többi vizet hozzáadva rétestésztát gyúrunk. Addig dagasztjuk, amíg a kezünktől elválik és hólyagos lesz.
Ezután a tésztát fél óráig pihentetjük.
A fél óra leteltével a rétestésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra és négyszög alakúra nyújtjuk. A vajas tésztát a közepébe rakjuk, és a rétestésztát balról, jobbról, fölülről, alulról ráhajtjuk.***
A beburkolt tésztát fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, és újra az előbbi sorrendben összehajtjuk.
Ezután fél órára lefóliázva hűtőbe tesszük.
Ismét kinyújtjuk és hajtogatjuk, aztán megint fél órát hűtjük.
A beburkolást követő hajtogatáson kívül összesen még legalább négyszer nyújtjuk és hajtogatjuk a tésztát félórás pihentetésekkel, de minél többször, annál szebb, levelesebb lesz.
*** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.
A hajtogatott leveles vajastésztából diós-, kakaóscsigákat, túrós-, lekvárospapucsokat, túrós-barackos ökörszemet, pudingos forgót és fantáziánknak megfelelően még rengetegféle süteményt készíthetünk.
Természetesen felhasználhatjuk sós sütemények (sajtosmasni, sajtos roló, szezámmagos rudacskák...) készítésére is.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia!
Nagyon tetszik az oldalad, csak egy kérdésem lenne ezzel a recepttel kapcsolatban: a margarin is jó, vagy kifejezetten vaj kell hozzá? Sok-sok recepttel voltam már így, h nem tudtam eldönteni, hogy a vaj alatt az író vajat, vagy margarint ért.
Köszönöm a sok jó receptet!
Re: teje25@gmail.com
(Akos, 2011.10.18 00:12)Szerintem lehet, de a vajnal nincs jobb, es egeszsegesebb is.
A tészta magasztalása :)
(Afraa, 2011.03.03 21:35)
Kedves Szamóca!
Ez a tészta úgy tökéletes, ahogy van. Nagyon szépen köszönöm a receptet, egészen biztosan sokszor fogom még használni :)
(Amúgy én is sima fehérliszttel csináltam és teljesen olyan lett, mint a nagykönyvben)
finom
(lizi, 2010.08.05 13:06)
Sziasztok én lizy vagyok!!!!!!!
Az anyukám nagyon sokszor csinálja ezt és nekem nagyon finom!!!!!!!
Liszt
(Szamóca, 2010.03.02 17:32)
Szia Adri!
Köszönöm szépen! :)
Sima fehér lisztből szoktam csinálni.
liszt
(Adri, 2010.03.02 11:57)
Szia.Először is nagyon tetszik az oldal! :)
Másodszor: azt szeretném kérdezni hogy a leveles tésztáknál a liszt, az rétesliszt?
Előre is köszi! :)
Hajtogatott leveles tészta
(Szamóca, 2009.08.14 20:25)
Kedves Marika Néni!
Teljesen egyetértünk: a jó leveles tészta valóságos kincs. Szinte bármilyen fogás készíthető belőle az édestől a sósig, az előételtől, a főételen át a desszertig.
Én mindig jó nagy adagot készítek belőle, és nyersen lefagyasztom.
Hajtogatott leveles vajastésztáról
(Marika néni, 2009.08.14 15:36)Ez a tészta féle óriási segítség a háziasszonyoknak és remekül fel lehet használni minden féle formában: édesen, sósan, töltve stb. Erre az oldalra most találtam rá igazából, de örülök neki.
Vaj vagy margarin
(Szamóca, 2009.01.11 11:13)
Kedves Kata!
Azért tartalmaznak a receptjeim vajat, mert én nem használok margarint a sütéshez (máshoz sem).
De természetesen minden süteményem elkészíthető margarinnal is.
Megjegyzem: szerintem a bolti levelestészták többsége is margarint tartalmaz.
Sok sikert a recept(jeim) kipróbálásához és jó étvágyat az elkészült sütemények elfogyasztásához!
Viki
teje25@gmail.com
(Kata, 2009.01.11 10:47)