Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


HAJTOGATOTT LEVELES VAJASTÉSZTÁK

2008.01.21

A "hamis" leveles tészta receptjét itt találod: GYORS LEVELES TÉSZTA

Hozzávalók (érdemes egyszerre sokat készíteni, mert hosszadalmas az elkészítése, viszont a nyers tészta fagyasztható):
1 kg liszt, 1 kg (10 dkg + 90 dkg) vaj, fél liter hideg víz, 1 kiskanál só, 1 evőkanál ecet vagy citromlé. 

 

szerelmeslevel-23-025-dd.jpg

  

Elkészítés:
10 deka lisztet gyors mozdulatokkal belegyúrunk 90 dkg vajba. Egy "téglát" formálunk belőle, és befóliázva a hűtőbe tesszük.

A maradék 10 deka vajat egy mély tálban elmorzsoljuk 90 deka lisztben. Beleöntjük a hideg víz felét, a sót, az ecetet (citromlevet), és ha szükséges apránként a többi vizet hozzáadva rétestésztát gyúrunk. Addig dagasztjuk, amíg a kezünktől elválik és hólyagos lesz.

   

kakaos-csiga-14-009-dd.jpg

   

Ezután a tésztát fél óráig pihentetjük.
A fél óra leteltével a rétestésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra és négyszög alakúra nyújtjuk. A vajas tésztát a közepébe rakjuk, és a rétestésztát balról, jobbról, fölülről, alulról ráhajtjuk.***
A beburkolt tésztát fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, és újra az előbbi sorrendben összehajtjuk.
Ezután fél órára lefóliázva hűtőbe tesszük.
Ismét kinyújtjuk és hajtogatjuk, aztán megint fél órát hűtjük.
A beburkolást követő hajtogatáson kívül összesen még legalább négyszer nyújtjuk és hajtogatjuk a tésztát félórás pihentetésekkel, de minél többször, annál szebb, levelesebb lesz.
 

 *** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

   

gesztenyes-papucs-053-ee.jpg

   

A hajtogatott leveles vajastésztából diós-, kakaóscsigákat, túrós-, lekvárospapucsokat, túrós-barackos ökörszemet, pudingos forgót és fantáziánknak megfelelően még rengetegféle süteményt készíthetünk.

 

Természetesen felhasználhatjuk sós sütemények (sajtosmasni, sajtos roló, szezámmagos rudacskák...) készítésére is.

 

dios-csiga-14-014-dd.jpg


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

teje25@gmail.com

(Kata, 2009.01.11 10:47)

Szia!

Nagyon tetszik az oldalad, csak egy kérdésem lenne ezzel a recepttel kapcsolatban: a margarin is jó, vagy kifejezetten vaj kell hozzá? Sok-sok recepttel voltam már így, h nem tudtam eldönteni, hogy a vaj alatt az író vajat, vagy margarint ért.
Köszönöm a sok jó receptet!

Re: teje25@gmail.com

(Akos, 2011.10.18 00:12)

Szerintem lehet, de a vajnal nincs jobb, es egeszsegesebb is.

A tészta magasztalása :)

(Afraa, 2011.03.03 21:35)

Kedves Szamóca!

Ez a tészta úgy tökéletes, ahogy van. Nagyon szépen köszönöm a receptet, egészen biztosan sokszor fogom még használni :)

(Amúgy én is sima fehérliszttel csináltam és teljesen olyan lett, mint a nagykönyvben)

finom

(lizi, 2010.08.05 13:06)

Sziasztok én lizy vagyok!!!!!!!
Az anyukám nagyon sokszor csinálja ezt és nekem nagyon finom!!!!!!!

Liszt

(Szamóca, 2010.03.02 17:32)

Szia Adri!
Köszönöm szépen! :)
Sima fehér lisztből szoktam csinálni.

liszt

(Adri, 2010.03.02 11:57)

Szia.Először is nagyon tetszik az oldal! :)
Másodszor: azt szeretném kérdezni hogy a leveles tésztáknál a liszt, az rétesliszt?
Előre is köszi! :)

Hajtogatott leveles tészta

(Szamóca, 2009.08.14 20:25)

Kedves Marika Néni!
Teljesen egyetértünk: a jó leveles tészta valóságos kincs. Szinte bármilyen fogás készíthető belőle az édestől a sósig, az előételtől, a főételen át a desszertig.
Én mindig jó nagy adagot készítek belőle, és nyersen lefagyasztom.

Hajtogatott leveles vajastésztáról

(Marika néni, 2009.08.14 15:36)

Ez a tészta féle óriási segítség a háziasszonyoknak és remekül fel lehet használni minden féle formában: édesen, sósan, töltve stb. Erre az oldalra most találtam rá igazából, de örülök neki.

Vaj vagy margarin

(Szamóca, 2009.01.11 11:13)

Kedves Kata!

Azért tartalmaznak a receptjeim vajat, mert én nem használok margarint a sütéshez (máshoz sem).
De természetesen minden süteményem elkészíthető margarinnal is.
Megjegyzem: szerintem a bolti levelestészták többsége is margarint tartalmaz.
Sok sikert a recept(jeim) kipróbálásához és jó étvágyat az elkészült sütemények elfogyasztásához!

Viki