JÓREGGELT MUFFIN
A következő recept eredetije Rachel Allen: A család kedvencei című szakácskönyvében található. Az itt bemutatott muffin egy bögre kakaóval vagy teával tápláló reggeli vagy tízórai lehet, de desszertként is fogyasztható.
Hozzávalók:
15 dkg liszt, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 dl natúr joghurt, 2 dl tej, 3-4 evőkanál barna cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű sütésálló édesítőszer (pl. xilit), 2 tojás, 75 ml étolaj, 1 citrom reszelt héja, 1 vaníliarúd kikapart belseje, néhány csipet őrölt fahéj, 1 kávéskanál sütőpor, fél kávéskanál szódabikarbóna, 15 dkg "finomság": pl. apró vagy apróra vágott gyümölcs, csokoládédarabka, mazsola, darabos dióféle, aszalt gyümölcs... akár vegyesen.
Elkészítés:
A liszteket összekeverjük a cukorral, sütőporral, szódabikarbónával, fahéjjal.
A tojást villával kicsit felverjük. Belekeverjük a joghurtot, a vaníliát, citromhéjat, étolajat, tejet, majd beledolgozzuk a lisztet (de nem szabad sokéig keverni!) Végül beleforgatjuk a gyümölcsöt vagy diófélét, csokoládét.
A keveréket 12 muffinkosárkába kanalazzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Tipp:
A lisztbe keverhetünk 1-2 evőkanál kakaóport, a muffin fűszerezését ízlésünk szerint változatathatjuk. A teljes kiőrlésű liszt egy részét helyettesíthetjük zabpehellyel, a finomlisztet pedig finomra darált mandulával, mogyoróval.