KARAMELLÁS HATLAPOS
Hozzávalók (egy 25 x 35 cm-es tepsihez):
A tésztához:
60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 egész tojás, 10 dkg porcukor, 2 dl tej, 1 csomag szalalkáli, 1 kanál rum.
A krémhez:
30 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt, 1 liter tej, 20 dkg vaj.
Elkészítés:
A szalalkálit a tejben feloldjuk. A tészta többi hozzávalóját egy nagy tálba öntjük, beleborítjuk a szalalkális tejet, és az egészet sima tésztává gyúrjuk.
A tésztából hat egyforma nagyságú 2-3 milliméter vastag téglalapot nyújtunk, melyeket egyenként tepsi hátulján, sütés előtt villával megszurkálva, éppen csak halvány barnulásig sütünk. (Sülés közben a szalalkáli miatt néhány percre ammóniaszag árasztja el a konyhát, de ettől a sütinek sem ammóniaszaga, sem ammóniaíze nem lesz.)
A kész lapokkal vigyázzunk, mert nagyon könnyen törnek!
A krém elkészítése:
A lisztet egy tálban csomómentesen elkeverjük fél liter tejjel. Félretesszük.
A kristálycukrot egy lábasban állandóan kevergetve felolvasztjuk, barnára karamellizáljuk, aztán nagyon óvatosan felengedjük fél liter tejjel. A cukor meg fog keményedni a hideg tejtől, pattogni és buborékozni fog. Vigyázzunk, hogy meg ne égessük magunkat, és a tej ki ne fusson! Lassan melegítve és kevergetve felolvasztjuk a karamellizált cukrot, majd felforraljuk. Levesszük a tűzről.
Ezután a felolvadt karamellbe beleöntjük a liszttel elkevert tejet. Jól megkeverjük. Visszatesszük a tűzre, és állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és kanalanként adagolva hozzákeverjük a vajat.
A krémet néha megkeverve langyosra hűtjük.
Ezután egyenletesen elosztva a krémet a tésztalapok között, megtöltjük a lapokat.
Ez a sütemény igazából a készítés utáni napon jó, mert addigra a lapok megpuhulnak a krémtől és átveszik a krém ízét.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Én annyit változtattam a krémen, hogy a liszt helyett karamell pudignot főztem a pörköltcukros tejbe, és igy intenzivebb karamell krémet kaptam, isten finom lett, próbáljátok ki nem fogtok csalódni.
Kérdés?
(zhadri, 2010.10.14 19:50)
Szia Szamóca!
Először is gratulálok, a receptekhez :))
Kérdezném, hogy a krémhez a vajat amikor adagolod, előtte mennyire kell kihűteni, hogy ne legyen "kicsapva" a vaj?
Köszi
Hatlapos
(Szamóca, 2010.06.23 10:28)
Szia!
Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült. További jó sütés-főzést!
Hatlapos karamellás
(Ibolya, 2010.06.23 10:16)Sziasztok,megcsináltam a hatlapos karamellás sütit.életemben nem sikerült még ennyire finomra süti.Nagyon finom,pont olyan lett mint a képen.Én igazábol nem szerettem a szalalkálit,de most már igen. Köszönöm a receptet!!
hatlapos
(kaleva, 2010.06.06 16:33)
Most épp ilyet készülök sütni....
Remélem, sikerül! Nam lesz ilyen szép, de már az is siker, ha finom lesz!
hatlapos
(kaleva, 2009.12.16 20:56)
Gyerekkorom kedvence volt ez a süti, épp ideje, hogy felvegyem a repertoárba!
Köszi, Viki, hogy eszembe juttattad!
Vaj
(Szamóca, 2009.11.12 09:52)
Szia Éva!
A "vaj" az a sima, ízesítetlen teavaj.
De ha te jobban szereted a margarint, készítheted azzal is.
hatlapos krémes
(éva, 2009.11.12 09:47)a vaj az ráma vagy sima tea vaj köszi a választ üdv éva
karamellas 6lapos
(bebimelinda, 2009.11.11 21:47)megkerdeznem a tepszid nagysagat, elore is koszonom.
Szia Ágnes!
(Szamóca, 2008.12.19 18:49)
Nagyon örülök, hogy jól sikerült!
Boldog, békés karácsonyt kívánok neked!
wurst.istvan@upcmail.hu
(Katona Ágnes, 2008.12.19 18:45)Le a kalappal a recept előtt! Megsütöttem, és valóban olyan lett mint a képen. Jó sűrű a krémje, nem folyik sehol sem. Finom nagyon, olyan ízű mint egykoron nagymamám hatlaposa. Köszönöm a receptet!
karamell krémes hatlapos
(Jutka, 2013.10.27 13:55)