Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


KARAMELLÁS HATLAPOS

2008.01.18

Hozzávalók (egy 25 x 35 cm-es tepsihez):

A tésztához:
60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 egész tojás, 10 dkg porcukor, 2 dl tej, 1 csomag szalalkáli, 1 kanál rum.

A krémhez:
30 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt, 1 liter tej, 20 dkg vaj.

 

Kép

 

Elkészítés:

A szalalkálit a tejben feloldjuk. A tészta többi hozzávalóját egy nagy tálba öntjük, beleborítjuk a szalalkális tejet, és az egészet sima tésztává gyúrjuk.

A tésztából hat egyforma nagyságú 2-3 milliméter vastag téglalapot nyújtunk, melyeket egyenként tepsi hátulján, sütés előtt villával megszurkálva, éppen csak halvány barnulásig sütünk. (Sülés közben a szalalkáli miatt néhány percre ammóniaszag árasztja el a konyhát, de ettől a sütinek sem ammóniaszaga, sem ammóniaíze nem lesz.)

A kész lapokkal vigyázzunk, mert nagyon könnyen törnek!

A krém elkészítése:

A lisztet egy tálban csomómentesen elkeverjük fél liter tejjel. Félretesszük.

A kristálycukrot egy lábasban állandóan kevergetve felolvasztjuk, barnára karamellizáljuk, aztán nagyon óvatosan felengedjük fél liter tejjel. A cukor meg fog keményedni a hideg tejtől, pattogni és buborékozni fog. Vigyázzunk, hogy meg ne égessük magunkat, és a tej ki ne fusson! Lassan melegítve  és kevergetve felolvasztjuk a karamellizált cukrot, majd felforraljuk. Levesszük a tűzről.

Ezután a felolvadt karamellbe beleöntjük a liszttel elkevert tejet. Jól megkeverjük. Visszatesszük a tűzre, és állandóan kevergetve sűrűre főzzük.

Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és kanalanként adagolva hozzákeverjük a vajat.

A krémet néha megkeverve langyosra hűtjük.

Ezután egyenletesen elosztva a krémet a tésztalapok között, megtöltjük a lapokat.

Ez a sütemény igazából a készítés utáni napon jó, mert addigra a lapok megpuhulnak a krémtől és átveszik a krém ízét.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

karamell krémes hatlapos

(Jutka, 2013.10.27 13:55)

Én annyit változtattam a krémen, hogy a liszt helyett karamell pudignot főztem a pörköltcukros tejbe, és igy intenzivebb karamell krémet kaptam, isten finom lett, próbáljátok ki nem fogtok csalódni.

hatlapos ellemzése

(piroska, 2011.06.25 00:31)

szerintem ez a legideàlisabb recept

Kérdés?

(zhadri, 2010.10.14 19:50)

Szia Szamóca!
Először is gratulálok, a receptekhez :))
Kérdezném, hogy a krémhez a vajat amikor adagolod, előtte mennyire kell kihűteni, hogy ne legyen "kicsapva" a vaj?
Köszi

Hatlapos

(Szamóca, 2010.06.23 10:28)

Szia!
Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült. További jó sütés-főzést!

Hatlapos karamellás

(Ibolya, 2010.06.23 10:16)

Sziasztok,megcsináltam a hatlapos karamellás sütit.életemben nem sikerült még ennyire finomra süti.Nagyon finom,pont olyan lett mint a képen.Én igazábol nem szerettem a szalalkálit,de most már igen. Köszönöm a receptet!!

hatlapos

(kaleva, 2010.06.06 16:33)

Most épp ilyet készülök sütni....
Remélem, sikerül! Nam lesz ilyen szép, de már az is siker, ha finom lesz!

hatlapos

(kaleva, 2009.12.16 20:56)

Gyerekkorom kedvence volt ez a süti, épp ideje, hogy felvegyem a repertoárba!
Köszi, Viki, hogy eszembe juttattad!

hatlapos krémes

(éva, 2009.11.13 09:59)

köszi remélem sikerül, további szép napot!

Vaj

(Szamóca, 2009.11.12 09:52)

Szia Éva!
A "vaj" az a sima, ízesítetlen teavaj.
De ha te jobban szereted a margarint, készítheted azzal is.

hatlapos krémes

(éva, 2009.11.12 09:47)

a vaj az ráma vagy sima tea vaj köszi a választ üdv éva

Tepsi

(Szamóca, 2009.11.12 09:29)

Szia Melinda! Kb. 25 x 35 cm-es tepsit használtam.

karamellas 6lapos

(bebimelinda, 2009.11.11 21:47)

megkerdeznem a tepszid nagysagat, elore is koszonom.

Szia Marika!

(Szamóca, 2009.03.01 08:51)

Nyisd az ablakot, küldöm fénypostával! ;)

nemtom

(marika, 2009.02.28 23:17)

küldj egy kicsit:) köszike sziasztok:)

Szia Ágnes!

(Szamóca, 2008.12.19 18:49)

Nagyon örülök, hogy jól sikerült!
Boldog, békés karácsonyt kívánok neked!

wurst.istvan@upcmail.hu

(Katona Ágnes, 2008.12.19 18:45)

Le a kalappal a recept előtt! Megsütöttem, és valóban olyan lett mint a képen. Jó sűrű a krémje, nem folyik sehol sem. Finom nagyon, olyan ízű mint egykoron nagymamám hatlaposa. Köszönöm a receptet!