KÉT SZÍNŰ LEKVÁROS KIFLI
Hozzávalók:
Háromnegyed kiló sima liszt, 10 dkg cukor + egy csomag vaníliás cukor, 1 dl langyos tej, 4 dkg élesztő, 10 dkg puha vaj, pici só, 3 evőkanál cukrozatlan (holland típusú) kakaópor, 1 kis üveg finom lekvár.
Elkészítés:
Egy deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztből, cukorból, vaníliás cukorból, vajból és az élesztős tejből egy csipet sóval sima tésztát gyúrunk. Megfelezzük. Az egyik felébe belegyúrjuk a kakaót. A tésztákat fél órát kelesztjük. Ezután mindkét színűt 4-4 részre osztjuk. A nyolc tésztadarabból nyolc gömböt gyúrunk, és mindegyik gömbből egy 2-3 mm vastag körtlapot nyújtjuk. Egy fehér és egy barna kört teszünk egymásra úgy, hogy az egyiket megkenjük nagyon vékonyan lekvárral, aztán ráborítjuk a másik tésztalapot. A körlap tetejét is megkenjük vékonyan lekvárral, és 8 körcikkre vágjuk. A cikkeket kiflivé sodorjuk. Tetejüket megkenjük tojással. Tepsiben még fél órát kelesztjük. Aztán sütőben pirosra sütjük.
A kifliket tölthetjük dióval vagy mákkal is.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia Zuzmó!
Nagyon örülök, hogy ízlett!
Én a kelt tészták nagy részébe nem teszek tojást. Valahogy puhábbak, foszlósabbak tojás nélkül.
tojás újra
(Zuzmó, 2009.12.05 19:55)
Szia Szamóca!
Újra megcsináltam, ezúttal friss élesztővel (ugyanúgy fele arányban tk. tönkölyliszttel), és igazad volt, tényleg nem kell bele tojás. Illetve sokkal több tejet tettem bele, a rongyos kiflis recepted alapján adagolva. Isteni finom lett! Szilvalekvárral, tökéletes.
Tojás
(Szamóca, 2009.12.02 20:25)
Szia!
Nem, én soha nem teszek bele tojást. Igaz, nem használok porélesztőt, és ezt a kiflit fehér lisztből szoktam sütni.
Nagyon ötletes vagy, hogy a magad ízlése szerint módosítottad a receptet, és ügyesen megoldottad a közben fölmerülő problémákat. Én is ilyen vagyok: minden receptet átalakítok a saját elképzeléseim szerint.
tojás nem kell?
(Zuzmó, 2009.12.02 20:20)
Bizti nem kell bele tojás? Ma megcsináltam ezt, és nem akart összeállni a tészta, amíg nem tettem bele egy tojást. Még így is nagyon kemény lett, alig-alig kelt meg, bár ez nyilván a porélesztő miatt történt így :-(. Ja, és mert félig teljeskiőrlésű lisztből csináltam.
Végül azért finom lett ízre, nagyon jó ötlet a lekvárral kenés/töltés, így nem kell rengeteg vajat beletenni, amit az ilyen kiflikbe szoktak. Köszi!
Móninak
(Szamóca, 2009.11.05 10:48)
Szia Móni!
Légy szíves, írd le konkrétan, hogy mi nem sikerült.
Egyébként mi a gond azzal, hogy ez egy kelt tészta lekvárral töltve?
kétszinü lekváros kifliről vélemény
(moni, 2009.11.05 10:25)Szia! Tény hogy nagyon kivánatos a képen! De én tegnap ezt "próbáltam" megcsinálni. Nos vagy kifelejtettél a receptből valamit vagy nem igen lehet értelmezni! Az is lehet hogy én vagyok értetlen... Nekem olyan mintha sima kelt tészta lenne lekvárral megtöltve.
Szia Gigi!
(Szamóca, 2008.04.19 21:38)Én ilyen vagyok: nem tudom pontosan követni mások receptjeit. De Judité is nagyon finom lehet. és gyönyörű.
Kifli
(Szamóca, 2009.12.05 20:08)