HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK
KRÉMES KORONG
Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg liszt, 20 dkg hideg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 5 dkg finomra darált mogyoró, 1 csomag vaníliás cukor, 2-3 csipetnyi őrölt fahéj.
A krémhez: 15 dkg étcsokoládé, 15 dkg fehér csokoládé, 10 dkg vaj, esetleg porcukor.
A díszítéshez: mogyoró-, mandula- és cseresznyeszemek.
Elkészítés:
A vajat vágjuk kockákra. Adjuk a többi hozzávalóhoz, és gyors mozdulatokkal (hogy a vaj ne olvadjon föl) gyúrjunk tésztát.
A tésztát legalább fél órára tegyük hűtőgépbe.
Ezután gyúrjuk át egy kicsit, ha nagyon megkeményedett. Nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, és kis (kb. 3 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval vágjunk belőle korongot.
A tésztakorongokat előmelegített 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt süssük meg.
A csokoládékat külön-külön olvasszuk meg, aztán hűtsük ki, és amikor a csoki már csak egészen picit langyos, de még nem szilárdult meg újra, az étcsokiba és a tejcsokiba is külön-külön keverjünk bele 5-5 deka vajat. (Aki szereti az édesebb ízeket, keverjen a krémekbe ízlés szerint porcukrot is.)
Egy habzsákba vagy erős nejlonzacskóba töltsük bele egyszerre a kétféle krémet úgy, hogy képzeletben elfelezzük a zsák/zacskó belsejét, és az egyik oldalra barna, mellé pedig világos krémet kanalazunk.
Úgy nyomjuk a krémet a korongokra, hogy egyszerre jusson mindegyikre világos és sötét krém is.
A krémrózsákat mogyoró-, mandula- vagy cseresznyeszemekkel koronázzuk meg.
Tipp:
A tésztakorongokat készítheted bármilyen más linzertésztából, de akár vékonyra sütött és pogácsaszaggatóval kiszaggatott piskótalapokból is.