KÜRTŐSKALÁCS
Hozzávalók:
50 dkg liszt , 2 db tojássárgája, 5 evőkanál porcukor ,10 dkg puha vaj, 3 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, csipetnyi só + 5 dkg olvasztott vaj vagy néhány kanál étolaj a kenéshez.
A szóráshoz kiristálycukorral kevert fahéj vagy duvára vágott dió vagy darált mandula...
Elkészítés :
Az élesztőt a langyos tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk (az élesztőt a cukros tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, hogy a tej tetején vastag halványbarna hab képződjön).
A lisztet egy tálba szitáljuk. Beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgáját, a puha vajat, a cukrot, csipetnyi sót. (Én fél citrom reszelt héját is hozzá szoktam adni, de ez kihagyható.)
A tésztát jól kidolgozzuk (addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik), ezután letakarva egy óra hosszat kelesztjük. Ha a tészta megkelt, kiveszünk belőle egy 10 dkg-os adagot, lisztezett deszkán ujjnyi széles hegert sodrunk belőle és megszakítás nélkül, csigavonalban a sütőfára tekerjük, hogy hézag ne maradjon. A tésztát megkenjük olvasztott vajjal vagy olajjal és cukorba hempergetjük, majd a sütőfát a parázs fölé tesszük és állandó forgatás mellett, nem túl gyorsan elkezdjük sütni. A cukor a sütés alatt karamellizálodik, ettől a tészta szép karamellbevonatot kap. A sütési idő kb. 15 perc (de ez a tészta vastagságától és a tűz erejétől függ).
Amikor a tészta aranybarnára sült, a sütőfát függőlegesen tartva, a tésztát egy tálra rázzuk. A sütőfát kicsit lehűtjük, majd a következő adaggal folytatjuk a sütést.
A kész kalácsok tetejét beszórhatjuk cukros dióval vagy mandulával vagy fahéjas cukorral is.
A kürtöskalácsot grillezős sütőben is süthetjük úgy, hogy a sütőfát a rátekert tésztával folyamatosan forgatjuk a forró grillrács alatt.
Szia! :)
(Szamóca, 2008.11.10 17:24)