MEGGYESPITE MUFFINFORMÁBAN
Hozzávalók (12 minitortához):
A tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg cukor, 25 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 kiskanál sütőpor, egy csipet só, 1 tojás, egy kiskanál őrölt fahéj, 1 csomag vaníliás cukor.
A töltelékhez: 1 üveg magozott meggybefőtt, 10-15 dkg cukor, két csomag vaníliás pudingpor (főzős), fél kiskanál őrölt fahéj.
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat mind egy tálba öntjük, és egybemorzsoljuk, egybegyúrjuk.
A töltelékhez a meggybefőtt levét összekeverjük 1 csomag pudingporral, a cukorral és a fahéjjal. Az így kapott keveréket egy lábasba öntjük, és lassú tűzön, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, ekkor levesszük a tűzről. A besűrűsödött krémbe beleöntjük a meggyet. Aztán belekeverünk még egy csomag pudingport, de azzal már nem főzzük. (Ez a pudingpor a sülés közben "fő meg".)
Ha nem szilikonos a sütőformánk, kikenjük vajjal. (Egyáltalán nem baj, ha nem rózsa- vagy napraforgóformában sütjük a minitortákat. A hagyományos muffinforma is tökéletesen megfelelő.)
A morzsatészta kétharmadát egyenletes vastagságban a forma mélyedéseinek aljára és oldalára nyomkodjuk úgy, hogy minden mélyedés közepén egy üreget kapjunk.. A tésztaüregekbe belekanalazzuk a pudingos, meggyes krémet.
A megmaradt tésztából 12 egyforma nagyságú gombócot formázunk, amiket akkora körlappá lapítunk, ami befedi a sütik tetejét. A tésztakorongokat a sütikre nyomkodjuk-tapasztjuk. Aztán 2-3-szor megszurkáljuk mindegyiket villával.
A süteményt előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-45 percig sütjük. (Ha nagyon pirulna a tetejük, takarjuk le alufóliával!)
Tipp:
Ezt a süteményt megsüthetjük más töltelékkel is:
A sütemény ilyen szilikonformában készült:
Ez a sütemény természetesen megsüthető hagyományos muffinformában is. Éppen olyan finom lesz úgy is, mintha virágformában sütnénk. Viszont ha hagyományos muffintepsiben sütöd, előfordulhat, hogy kisebbek a tepsi mélyedései, mint a virágformánál. Emiatt lehet, hogy marad valamennyi az elkészített tésztából. A megmaradó tésztát véletlenül se dobd ki! Csinálj belőle kekszet! Nagyon finom vajaskekszed lesz.
A megmaradt tésztából formázz egy 3-4 cm átmérőjű hengert, tedd 5-10 percre a mélyhűtőbe, aztán vágd 6-7 mm vastag szeletekre, az így kapott korongokat rakd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, előmelegített 220 fokos sütőben süsd kb. 10-12 percig (amíg a szélük kicsit barnulni nem kezd), ekkor vedd ki a sütőből, várj kb. 10 percet (mert frissen sülve még lágyak), utána tálalhatod a finom vajaskekszet. De ha későbbre szánod, tedd őket kihűtve egy jól záródó süteményesdobozba, és teához, kávéhoz vegyél elő egyet-egyet. Még finomabbá teheted a sütidet, ha a hengerré formázás előtt darabos diót vagy csokoládét, esetleg mazsolát, asztalt gyümölcsöt gyúrsz bele.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia!
Sajnos én még nem próbáltam napokra eltenni. Mindig azonnal elfogy.
Kérdés
(kiskanál, 2010.03.03 19:45)
Szia!
Szerinted eltartható-e valami lezárt dobozban, ha szombaton készítem el, és hétfőn vinném ajándékba?
Köszönöm: kiskanál
Muffinforma
(Szamóca, 2009.06.21 09:44)
Szia!
Innen tudsz rendelni ilyen formát:
http://www.soregi.com/#?id=4&c=606&p=623&page=1
muffinforma
(Zsuzsa, 2009.06.20 07:34)
Szia
fantasztikus ez a forma, nagyon szeretnék ilyen muffinformát, hol lehet venni? én még sehol nem láttam.
Cseresznye
(Szamóca, 2009.05.27 10:03)
Szia!
Természetesen megsütheted cseresznyével vagy a szintén most érő eperrel is.
Virágpiték
(Szamóca, 2009.03.25 14:07)
Szia Sepi!
Nagyon örülök, hogy neked is ízlett.
Úgy tűnik, ez egy jól eltalált süti.
A pitéket szinte mindenki szereti. Ilyen formában viszont jobban kézbevehetők, mint hagyományosan, szeletelve.
virágpiték
(Sepi, 2009.03.21 11:30)
megsütöttem ezt a meggyest és az almást is
fantasztikusan finomak!
köszönöm!
sokat fogok még jönni hozzád ;)
Formák
(Szamóca, 2009.03.17 13:10)
Ideraktam a recept aljára a sütőformák fényképét is.
Többféle áruházlánc forgalmazza ezeket a formákat, de kaphatók a konyhaeszközöket árusító szaküzletekben is.
(Persze a hagyományos muffintepsiben sütött sütik semmivel sem rosszabbak a virágalakúaknál. :D)
Sütőforma
(Csíkné Bátyai Rozália, 2009.03.16 22:37)
Viki!
Ezek milyen formák? Nem ismerem, és nem is értem hogy lesz ilyen formájú!!!!
Puszillak:Roszkó
Meggyes pite
(Szamóca, 2010.03.06 08:08)