HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK
MÉZES KRÉMES vagy MÉZES ZSERBÓ
MÉZES KRÉMES GRÍZES KRÉMMEL
Hozzávalók:
A tésztához: 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 40 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 2 evőkanál méz.
A krémhez: 5 dl tej, 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, fél citrom reszelt héja, 5 evőkanál búzadara, baracklekvár.
A sütemény tetejére: olvasztott csokoládé.
Elkészítés:
A tésztához az összes hozzávalót sima tésztává gyúrjuk és négy cipóra osztjuk. A tésztát fél óráig pihentetjük, majd négy lappá nyújtjuk és tepsi lisztezett hátoldalán, egyenként halványra sütjük.
A krémhez a tejből a búzadarával tejbegrízt főzünk. A margarint a cukorral, a citrom lereszelt héjával krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a kihűtött tejbegrízt. Az egészet sima krémmé keverjük.
A lapokat először baracklekvárral kenjük meg, majd a krémmel. A sütemény tetejét ízlés szerint díszíthetjük: porcukrot szórhatunk rá vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.
MÉZES KRÉMES KARAMELLÁS KRÉMMEL
Hozzávalók
A tésztához: 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 40 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 2 evőkanál méz.
A krémhez: 8 dl tej, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, fél citrom leve, 3 púpos evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, baracklekvár.
A sütemény tetejére: olvasztott csokoládé.
Elkészítés:
A tésztához az összes hozzávalót sima tésztává gyúrjuk és négy cipóra osztjuk. A tésztát fél óráig pihentetjük, majd négy lappá nyújtjuk és tepsi lisztezett hátoldalán, egyenként halványra sütjük.
A krémhez a cukrot fél deci vízzel állandóan kevergetve aranysárgára karamellizáljuk. A lisztet csomómentesen elkeverjük a tej felével. A tej másik felével felöntjük a karamellizált cukrot, és addig kevergetjük, amíg teljesen feloldódik. (Vigyázat, nagyon hajlamos kifutni!) Amikor a cukor feloldódott, beleöntjük a lisztes tejet, és tovább kevergetve sűrű puding állagúra főzzük.
Amikor kész, levesszük a tűzről, belekeverjük a vaníliás cukrot és a citromlét, aztán néha megkeverve kihűtjük. Amikor kihűlt, robotgéppel habosra keverjük a vajjal.
A lapokat először baracklekvárral kenjük meg, majd a krémmel. A sütemény tetejét ízlés szerint díszíthetjük: porcukrot szórhatunk rá vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.
A süteményt legalább 4-5 órát, de jobb, ha egy napot állni kell hagyni, mielőtt tálaljuk.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Kedves Szamóca!
Megsütöttem a hétvégén és nagyon finom!!!Csak annyit változtattam rajta hogy a tészta felébe kakaót tettem.
Köszönöm a receptet,Móni.
Tej és tojás nélkül
(Szamóca, 2009.12.25 11:34)
Szia Marika!
Nézd meg ezt az oldalt:
http://www.macoka.eoldal.hu/cikkek/tej-es-tojas-nelkul
Itt találsz tej és tojás nélküli recepteket.
Boldog karácsonyt!
:)))
(Marika, 2009.12.25 11:25)
A családom imádja, mind a kettőt!
Csak nálunk tojás nélkülit is kell készíteni, mert a kicsi unokám tej,-tojás,-és szójafehérje allergiás.
És ő is imádja a mézes krémest. Ha lehetne szertnénk ilyen recepteket is kapni.
Szalalkáli
(Szamóca, 2009.12.04 12:09)
Szia!
Én a karamellás hatlapost sütöm szalalkálival.
A szalalkáli nem ugyanúgy "működik", mint a sütőpor. A sütőport a lisztbe kell keverni, a szalalkálit általában föl kell oldani tejben, mielőtt a tésztába gyúrjuk.
A sütőporos tésztalapok sülés után általában rögtön puhák. A szalalkálisok csak lassan puhulnak meg. Sülés után nagyon kemények.
Ja, és arra is számítani kell, hogy a konyhában iszonyú bűz lesz, amíg a szalalkális tészta sül.
mézes krémes karamellás krémmel
(Móni, 2010.02.08 13:23)