MÉZES PUSZEDLI
Ennek a receptnek az alapja Bilonka finom, puha mézes puszedlije.
Köszönöm szépen, Bilonka!
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 1 egész tojás, 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 2 dl méz, 10 dkg vaj, 4 evőkanál tejföl, 2 kiskanál szódabikarbóna, 1 kiskanál őrölt fahéj, fél kiskanál őrölt szegfűszeg, csipetnyi só, 1 nagyobb narancs reszelt héja, 10 dkg kandírozott narancsdarabka, (aki szereti, annak 10 dkg megmosott, kiválogatott mazsola).
A puszedlik tetejére: fél kiló porcukor, 1 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor, esetleg néhány cukorgyöngy.
Ez egy olyan mézeskalács, ami rögtön sütés után fogyasztható, nem kell várni, hogy megpuhuljon. A készítése egyszerű, karácsony előtt például remek program kisgyerekekkel együtt nekiülni golyókat gyurmázni a mézes tésztából. Garantált siker!
Elkészítés:
A tojássárgákat és az egész tojást összekeverjük a porcukorral. A mézet és a vajat mikróban egybeolvasztjuk, aztán a cukros tojáshoz keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a fahéjat, szegfűszeget, a sót, a narancshéjat, a kandírozott narancsot (és a mazsolát). A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával, aztán belekeverjük a mézes krémbe. Egy eléggé folyós, puha tésztát kapunk, amit legalább egy éjszakára be kell tenni a hűtőgépbe. Másnapra a tészta megszilárdul, jól gyúrhatóvá válik.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A bevonathoz a fél kiló porcukrot két részre osztjuk. Az egyik részbe belekeverjük a kakaóport. Mindkét tál porcukorba apránként, szinte cseppenként forró vizet öntünk, éppen annyit, hogy a cukormáz jól keverhető legyen, de ne folyékony. A vízzel a cukrot jól kikeverjük. (A vizet azért kell nagyon óvatosan adagolni, mert nagyon kevés kell, nagyon hamar túl folyóssá válik a cukormáz!)
A tésztából (mindig csak annyit vegyünk ki a hűtőből, amennyivel éppen dolgozunk!) olajos kézzel (hogy ne ragadjon annyira) diónyi golyókat formálunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatunk 4-5 centire egymástól (sülés közben megnőnek és szétterülnek).
180 fokon 10-15 perc alatt megsütjük a puszedliket. (Vigyázat, nagyon gyorsan sülnek!) Akkor jók, ha egészen kicsit barnulni kezdenek. Ilyenkor még puhák, de miközben hűlnek, megszilárdulnak.
A megsült, még langyos puszedliket bevonjuk a cukormázzal: a puszedlik felét fehérrel, felét barnával. (Miután kihűltek - a maradék cukormázat habzsákba töltve - mintákat rajzolhatunk rájuk, aztán cukorgyöngyökkel díszíthetjük őket.)
Tipp:
A puszedliket díszíthetjük mandulával, mogyoróval, dióval és aszalt gyümölcsökkel is. Ennél a díszítésnél a nyers tésztagolyókat először megkenjük villával enyhén fölvert tojással, aztán belenyomkodjuk a magvakat és így sütjük meg.
Készítheted ezt a puszedlit úgy is, hogy a tetejét bevonod olvasztott csokoládéval, és mielőtt a csoki megkötne, kókuszreszelékbe forgatod.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia!
Visszaraktam azt a képet is.
Nagyon szép karácsonyt kívánok!
(A mandulás nem cukorkával van díszítve, hanem kandírozott cseresznyével. :) )
képek
(pólácska, 2009.12.23 17:19)
Szia szamóca!
Itt két képet találtam nemrég a cukormázas díszítésről, de mostanra a másik heylyére egy mandulás-cukorkás díszítés került. Nem lehetne visszatenni a régi képet, jó lenne ötleket meríteni cukormázas díszítéshez, hisz azon sokkal több minta volt látható.
Előre is köszönöm! Kellemes ünnepeket és köszönjük a csodás receptet! :)
Pólácska
Díszítés
(Szamóca, 2009.11.20 18:12)
Szia Kata!
Úgy csináltam, hogy egy kiskanállal rámertem a puszedlikre egy kis cukormázt, aztán - pont ahogy írod - papírtölcsérrel rajzoltam rájuk mintákat.
Díszítés
(Kata, 2009.11.20 17:59)
Kedves Szamóca!
Az oldaladról szoktam csemegézni süteményeket és most karácsonyra kiszemeltem ezeket a puszikat. Mivel még kezdő vagyok fogalmam sincs hogyan csinálod a díszítést.:( Csak simán belehuppantod a tetejét, majd sütőpapírból csinált tölcsérkével díszíted? Kérlek segíts.
Köszönöm,
Kata
Fotó
(Szamóca, 2009.12.23 17:43)