OMLÓS DIÓS PÁRNÁK
Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg szobahőmérsékletű vaj, 25 dkg liszt, 2 evőkanál hideg víz.
A töltelékhez: 10 dkg dió, 10 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, 1 evőkanál étkezési keményítő (ha nincs, jó helyette a finomliszt is), egy mokkáskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja.
A sütemény tetejére: a tojások sárgája villával kissé fölverve, porcukor.
Elkészítés:
A lisztet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a vajjal és a vízzel. Az így kapott tésztát egy órára hűtőgépbe tesszük.
A töltelékhez a diót megdaráljuk, összekeverjük a cukorral, keményítővel, fahéjjal és citromhéjjal. A tojások fehérjét habbá verjük, és belekeverjük a dióba.
A pihentetés után elővesszük a hűtőgépből a tésztát. Lisztezett gyúródeszkán egy 42 x 36 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. A téglalapot 6 cm oldalhosszúságú négyzetekre vágjuk.
Minden négyzet közepébe egy mokkáskanálnyi tölteléket teszünk. A tésztát óvatosan ráhajtjuk háromszög alakban. Az így kapott háromszögeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejüket fölvert tojássárgájával megkenjük, és 180-200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük őket. (Akkor jó, ha kicsit barnulni kezd a széle.)
A megsült süteményeket még forrón megszórjuk porcukorral. Lapátkanállal alájuk nyúlva emeljük át őket a tepsiből a tálaló tálra. (Vigyázat, a sütemények nagyon omlósak, könnyen törnek!)
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Amit kipróbáltam és isteni finom volt.
Nagyon köszön ezt a receptet. A családban mindenkinek izlet.
Köszönöm.
Omlós diós párnák
(Dóri, 2010.05.02 12:27)
Kedves Szamóca,
megsütöttem. Elképesztően finom! Mák és lekvár lett a töltelék. Nagyon szépen köszönöm ezt a remek receptet! Örülök, hogy rátatáltam az oldaladra:)
A diós párnákról
(Gyurka, 2009.11.12 22:07)
Gyermek koromban Édesanyám valami hasonlót szokott csinálni. Tölteléknek diót, mákot, gesztenyét vagy lekvárt használt. Nagyon szerettük. Ki fogom próbálni a receptedet.
Köszönöm szépen.
Ilonkának
(Szamóca, 2009.11.05 09:54)
Kedves Ilonka!
Lekvárral még nem próbáltam ki. Mákkal viszont igen. Ugyanúgy készítettem a mákos tölteléket, mint a diósat. Mákkal is nagyon finom.
Ilonka
(Anatal Ilona, 2009.11.04 16:55)
Omlós diós párnák
Ki fogom próbálni, szeretem az egyszerű recepteket. Szerintem hasonló lehet a tésztája mint a hókiflinek. Nem tudom lehet-e más töltelékkel pl. lekvár elkészíteni?
Olginak
(Szamóca, 2009.10.30 20:35)
Tényleg nagyon finom.
De arra vigyázz, hogy nagyon omlós, nagyon törékeny a tészta.
omlós dios párnák
(Olgi, 2009.10.30 20:27)Szerintem,amilyen egyszerű elkésziteni,épp olyan ficsi lehet...kiprobálom.Köszi.
A süteményről.
(Hajdaráné Mariska Petőfibányáról., 2011.03.13 11:50)