Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


POZSONYI KIFLI

2008.01.11

 A receptért köszönet Andinak és Lilinek! 

Hozzávalók:

A tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 púpos evőkanál porcukor, 1 dkg élesztő, 1 tojás sárgája, csipetnyi só,  2 evőkanál hideg tejszín, 0,8 dl hideg víz.

   

pozsonyi-kifli-012-dd.jpg

   

A töltelékhez: 25 dkg mák vagy dió, 15 dkg kristálycukor, másfél dl víz, mazsola, őrölt fahéj,  egy citrom reszelt héja, egy pici mokkáskanál őrölt fahéj.

A kiflik tetejére: két tojásfehérje és két tojássárgája külön-külön villával fölverve.

 

Elkészítés:

A töltelékhez a vizet a cukorral fölforraljuk, aztán belekeverjük a többi hozzávalót, majd kihűtjük.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Az élesztőt ne futtatjuk föl, csak belemorzsoljuk a lisztbe. Egy kemény tésztát kell kapnunk.

A tészta nyújtásánál nem lisztezzük sem a gyúródeszkát, sem a tésztát.

A tésztát kb. 20 egyforma részre osztjuk. Minden tésztadarabot gombóccá gyúrunk, aztán késfok vastagságú ovális lapokat nyújtunk belőlük. A kinyújtott tésztadarabok közepébe hosszában elosztjuk a töltelék egy huszad részét, föltekerjük a tésztát kifliformára, aztán az illesztéssel lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

Legjobb a kifliket délután elkészíteni és reggel sütni.

A tepsibe sorakoztatott kifliket meg kell kenni tojássárgájával. Ezután 1-2 órát hűvös helyen állni hagyjuk. Ezután lekenjük tojásfehérjével. Majd hűvös helyen vagy hűtőben megint pihentetjük (legjobb, ha egész éjjel). Melegben ne hagyjuk, mert akkor a tészta túlkel!

Reggel már nem kenjük, csak sütjük. Sütés előtt minden kiflit több helyen megszurkálunk hústűvel.

A süteményt közepes hőfokon (a sütő erősségétől függően 180-190 fok)  aranybarnára sütjük.

   

pozsonyi-kifli-003-dd.jpg

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pozsonyi kifli

(Szamóca, 2009.11.11 09:29)

Szia Norci!
Sajnálom. Viszont gratulálok, hogy ilyen ügyesen megoldottad a problémát!

Pozsonyi kifli

(Norcika, 2009.11.09 13:46)

Szia!
A pozsonyi kiflit megpróbáltam a recepted alapján elkészíteni, de sajnos nem volt elegendő nedves anyag, nem tudtam mivel egybegyúrni a lisztet... Kénytelen voltam a Horváth Ilona szakácskönyvből feljavítani: plusz 2 dl tejet és egy tojást hozzáadni.
Üdv,
Nóri