PROFITEROL
Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg liszt, 4 tojás, 10 dkg vaj, csipetnyi só, 2,5 dl víz.
A töltelékhez: 5 dl tejszín, 1 csomag főzés nélkül készíthető vaníliás pudingpor (pl. Aranka).
Az öntethez: 10 dkg olvasztott csokoládé, 1 dl rum (vagy 1 dl vízben elkevert egy kiskanál rumaroma). A díszítéshez: enyhén édesített tejszínhab.
Elkészítés:
A tésztához a vizet a vajjal és sóval együtt egy fazékban tűre tesszük, és felforraljuk. Mikor felforr, levesszük a tűzről, és belekeverjünk a lisztet. Ezután visszatesszük a tűzre, és állandóan keverve tovább főzzük addig, amíg egy gombóccá áll össze és az edény falától teljesen elválik. Ekkor levesszük a tűzről és kihűtjük.
Amikor kihűlt a tészta, egyenként hozzáadjuk a tojásokat úgy, hogy akkor adjuk hozzá a következő tojást, amikor az előzőt már jól elkevertük a tésztával. A keverést legjobb gépi habverővel végezni. Amikor az összes tojás a tésztában van, addig keverjük, amíg teljesen egynemű és fényes lesz.
Ekkor habzsákból diónyi golyókat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire egymástól 4-5 centi távolságra, mert megnőnek. A tésztát 220 fokon kb. 15 percig sütjük, amíg a golyók aranyszínűek lesznek és jól megnőnek. Közben a sütőt tilos kinyitni!
A töltelékhez a tejszínt nem kőkemény habbá verjük a vaníliás pudingporral.
A kihűlt tésztagolyók belül üregesek. A tölteléknek való vaníliakrémet töltsük egy habkinyomó fecskendőbe, és nyomjuk a fánkocskák közepébe.
Tálalásnál a fánkocskákat öntsük le olvasztott, rummal lekevert csokival, és díszítsük tejszínhabbal.
profiterol
(Klári, 2010.04.26 14:58)