REBARBARÁS LINZER
Ennek a sütinek az alapötletét egy a Mindmegette oldalon olvasott recept adta.
Hozzávalók (kb. 25 db süteményhez):
A tésztához: 1 tojás, 25 dkg liszt, 5 dkg őrölt mandula (ha nincs otthon mandulád, hagyd ki, de 30 dkg lisztet használj!), 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só.
A töltelékhez: 4 hosszú szál rebarbara, 2 evőkanál porcukor, 3 evőkanál búzacsíra (szárított, zacskós), fél citrom reszelt héja, két csipet őrölt fahéj.
A sütemények tetejére: 1 tojás villával enyhén fölverve, 2 dkg mandulaforgács, porcukor.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. (Én úgy szoktam a hideg vajat beledolgozni a linzertésztába, hogy a kemény vajkockát apró lyukú reszelőn belereszelem a lisztbe, és nagyon gyorsan belegyúrom.) A tésztát ezután legalább egy órára hűtőgépbe tesszük.
A töltelékhez a rebarbarát megtisztítjuk, egy centis darabokra vágjuk, és egy evőkanál vízzel föltesszük főzni. Gyakran megkevergetve puhára főzzük. Mikor megpuhult, belekeverjük a cukrot (kóstold meg, hogy elég-e bele a két kanál cukor, mert előfordul, hogy a rebarbara nagyon savanyú), a búzacsírát, a reszelt citromhéjat és a fahéjat. Kihűtjük.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, korongokat szaggatunk belőle (én 4 cm átmérőjű szaggatóval szaggattam). A korongok felének a közepébe egy-egy púpos mokkáskanál tölteléket teszünk úgy, hogy a tésztakorong széle üresen maradjon. A tölteléket beborítjuk a többi tésztakoronggal. A széleiket kicsit összenyomkodjuk.
A korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A tetejüket tojással megkenjük, mandulaforgáccsal megszórjuk.
A süteményt 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. (Amint kicsit barnulni kezd a széle, készen is van.)
A megsült korongokat porcukorral megszórjuk.