RESZELT TÚRÓS LEPÉNY
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 4 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor, egy kiskanál sütőpor, 20 dkg puha vaj, 1 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, esetleg egy kis hideg tej.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit - a tejen kívül - összegyúrjuk. Ha nem állna össze a tészta, nagyon óvatosan egy kis tejet gyúrunk bele, de tényleg szinte cseppenként. A tésztának nem szabad ragacsossá válnia. Inkább kemény legyen, mint puha. Az összegyúrt tésztát egy órára hűtőgépbe tesszük.
Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg túró, 25 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 vaníliás cukor, 4 tojásfehérje, 5 dkg mazsola, néhány kanál baracklekvár.
A töltelék elkészítése:
Az áttört túrót összekeverjük a cukorral, a tojássárgákkal és a vaníliás cukorral, aztán beleforgatjuk a négy tojásfehérjéből vert kemény habot és belekeverjük a mazsolát.
A sütemény összeállítása:
A tésztát kétfelé osztjuk. A felét nagylyukú reszelőn belereszeljük a kivajazott, sütőpapírral kibélelt tepsibe úgy, hogy befedje a tepsi alját. Erre ráterítjük a tölteléket. A töltelék tetejét kiskanál segítségével megpöttyözzük néhány kanálka baracklekvárral. Erre egyenletes vastagságban ráreszeljük a tészta másik felét.
A süteményt 200 fokos sütőben megsütjük. (Kb. 45-50 perc.)
Reszelt túrós
(Szamóca, 2009.10.09 14:55)