Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


SOMLÓI GALUSKA - AZ IGAZI SOMLÓI GALUSKA RECEPTJE!

2008.01.09

 

Kép

  

Hozzávalók:
A sima piskótához:
3 egész tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál rétesliszt.

A kakaós piskótához:
3 egész tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál holland kakaópor (vagy más jó minőségű cukrozatlan kakaópor).

A diós piskótához:
3 egész tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál rétesliszt, 2 evőkanál darált dió.

  

Kép

 

Elkészítés:
A piskóták készítése nagyjából megegyezik (természetesen külön-külön készítjük a tésztát a háromféle piskótához):
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, miközben fokozatosan, kanalanként hozzáadjuk a cukrot. Aztán a nagyon keményre vert fehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgákat, miközben tovább verjük a habot a habverővel. Végül laza mozdulatokkal, kanállal csomómentesen beleforgatjuk a habba a lisztet.
A kakaós piskótánál a lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, és a ezt a kakaós lisztet forgatjuk végül a tojáshabba.
A diós piskótánál pedig a liszttel összekevert diót dolgozzuk a habba végül.

A piskótát kétféleképpen süthetjük meg:

1.) A különböző piskótatésztákat egyenként egy-egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

2.) A háromféle tésztából egy evőkanállal váltakozó halmokat rakunk egymás mellé, aztán egymásra egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába vagy kisebb, magas falú tepsibe úgy, hogy mindig különböző tésztadarabok kerüljenek egymás mellé, aztán a tésztát előmelegített sütőben tűzpróbáig sütjük.

A megsült tésztát rácsra borítva kihűtjük.

  

Kép

  

Hozzávalók a vaníliakrémhez:
4 dl + 1 dl tej, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 4 evőkanál étkezési keményítő, 1 rúd vanília, 1 evőkanál vaj, (1 csomag vaníliás cukor).

Elkészítés:
A vaníliarudat félbevágjuk, a belsejét a 4 deci tejbe kaparjuk, beledobjuk a tejbe a vaníliarudat is, és együtt felforraljuk. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, felhígítjuk a maradék 1 dl hideg tejjel, újra simára keverjük, majd óvatosan a vaníliás tejhez adjuk. Az így kapott keveréket állandó keverés mellett, lassú tűzön besűrítjük. Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, és hozzákeverünk egy evőkanál vajat, és esetleg egy csomag vaníliás cukrot.
 

Hozzávalók a csokoládéöntethez:
30 dkg jó minőségű étcsokoládé, 4 dl tejszín, 1/2 dl rum (vagy egy kiskanál rumaroma), 10 dkg porcukor.

A csokoládét a tejszínbe tördeljük, beleszórjuk a cukrot, és lassú tűzön, gyakran kevergetve felforraljuk. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és időnként megkeverve kihűtjük. Amikor már langyosra hűlt, belekeverjük a rumot.

Hozzávalók a somlói galuska összeállításához:
2 dl rum (vagy 2 dl vízben elkevert egy evőkanál rumaroma), 10 dkg porcukor, 20 dkg darabosra (véletlenül sem finomra!) vágott vagy darált dió, 20 dkg válogatott, megmosott jó minőségű mazsola.

A mazsolát legalább negyed órára áztassuk be a a porcukorral elkevert rumba, aztán szűrjük le, a cukros rumot és a rumos mazsolát külön-külön tegyük félre.

Hozzávaló a díszítéshez: cukorral felvert habtejszín.

  

Kép

  

A somlói galuska összeállítása:
Ha egy formában, együtt sütöttünk a különböző tésztákból egy piskótát, akkor vágjuk a piskótakorongot vízszintesen három egyforma vastagságú szeletre.

Egy lapot helyezzünk vissza a sütéshez használt tortaforma vagy tepsi aljára. Locsoljuk meg a mazsola áztatására használt rum harmadával. Aztán kenjük rá a vaníliakrém harmadát. A vaníliakrémre pedig szórjuk rá a mazsola és a dió felét. Ezután helyezzünk a formába egy újabb piskótalapot. Óvatosan nyomkodjuk le. Öntözzük meg ezt is a rum harmadával, kenjük be a vaníliakrém harmadával, szórjuk meg a dió és mazsola maradékával, aztán fedjük be az utolsó tésztalappal. Ezt a lapot is nyomkodjuk le, öntözzük meg a maradék rummal.

Ezután kétféleképpen folytathatjuk a munkát attól függően, hogy hogyan szeretnénk tálalni a somlóit:

1.) A legfelső tésztalapra rákenjük a maradék vaníliakrémet.

2.) Az eddig összeállított süteményről levesszük a kapcsos tortaforma oldalát, és nem csak a sütemény tetejét, de az oldalát is bevonjuk a vaníliakrémmel, a krémet szépen elsimítjuk, a tetejét pedig felezett diószemekkel vagy reszelt csokoládéval díszítjük. Így tortaként is tálalhatjuk a somlóinkat.

A kész süteményt hűtőszekrénybe tesszük legalább 1-2 órára, hogy az ízei összeérjenek.

A tálalásnak is legalább kétféle módja van:

1.) Egy nagyobb evőkanállal jókora darabokat szaggatunk a tésztából úgy, hogy egy-egy tányérra, tálkába mindenféle tésztából jusson. Minden adagot bőven meglocsolunk rumos csokoládéöntettel és cukros tejszínhabbal díszítünk.

2.) A süteményt tortaként is szeletelhetjük. Minden tányérra egy szelet kerül. A szeleteket öntjük le a csokiöntettel, aztán tejszínhabrózsát nyomunk rájuk.

 

Valószínűleg elég bonyolultnak tűnik első látásra ez a recept, de tulajdonképpen egyáltalán nem nehéz az igazi somlói galuska elkészítése. És bőven megéri a fáradságot, hogy végre ne a manapság elterjed, somlóinak csúfolt száraz, sütőporízű pudinggal leöntött szivacskockát együk.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

somlói

(Arcsi, 2010.05.21 20:33)

Szia! Semmi baj, 2 adagot sütöttem, cukor helyett fruktózzal és édesítővel és nagyon finom lett. Csak a csokiöntet megkötött, nem tudom mitől... Pedig 6 tábla Tibi étcsokit tettem bele.

Somlói galuska

(Szamóca, 2010.04.14 12:04)

Szia!
Bocsáss meg, hogy nem válaszoltam rögt9n! Sajnos mostanában nem nagyon volt időm ilyesmire.
Gondolom, azóta már megoldódott a probléma.
Egyébként a leírt mennyiségből egy 26-28 cm átmérőjű tortaformát lehet alaposan megtölteni. Hogy ebből hány tálkányi lesz, az attól függ, mennyit szánsz egy adagba.

Arcsi

(Somlói galuska, 2010.03.31 12:34)

Szia Szamóca!
Gratula az oldaladhoz. Az nlc-n is szoktam követni még néha a fórumot, ahova írsz.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ebből a mennyiségből mennyi lesz-? Pl. ha kompóttas/befőttes/savanyús tányérkába tálalnám.
15 főre szeretném desszertnek.

Köszi szépen a válaszod előre is!

Somlói galuska

(Szamóca, 2010.03.12 20:15)

Szia!
Szívből gratulálok!
Minden tiszteletem a tiéd, hogy ilyen meglepetést készítettél a feleségednek. Csodálatos férj lehetsz.

somlói

(Siposl, 2010.03.12 19:54)

Hello!
Pasi létemre készítettem el a somlóit a te recepted alapján, mindenféle szakmai tapasztalat nélkül.Kizárólag azért mert imádom a somlóit és meg szerettem volna lepni az asszonyt.
Hatalmas sikert aratott!Azóta már egy párszor el kellett készítenem mert az asszony azt mondta,hogy ezt már csak nekem szabad csinálni.Azóta már voltam étteremben, rendeltem desszertnek somlóit, hát azt hittem hogy be kell mennem megtanítani a szakácsot somlóit készíteni, nagyon rossz volt.Azóta beszereztem egy habszifont is mert így tökéletes.
Szeretném megköszönni ezt a receptet neked.

Somlói galuska

(Szamóca, 2010.02.28 08:33)

Kedves Ibolya, próbáld ki így is! Szerintem érdemes.

somlói galuska

(ibolya, 2010.02.27 19:51)

Mi is nagyon szeretjük, és elég gyakran meg csinálom. csak az a baj, hogy eddig nem igy készitetem. Most változtatok rajta.

bodzi

(Csak egy kis megjegyzés., 2010.02.11 08:52)

Ez nagyon finom torta! Nekünk csak egy bajunk volt vele, hogy túl sok a dió benne. Persze ízlések és pofonok!!
Mindenki adagolja saját ílése szerint a diót.

köszönet

(V-né Tímea, 2009.10.15 07:59)

Ez az egyik legjobb recept, pedig mindegyik nagyon jó. Gyakran készítem, mert nagyon szeretjük. A cukrászdákban kapható sima piskóta somlói nem kell a férjemnek, csak ez, amit én is meg tudok érteni. Nagyon finom.

Melindának

(Szamóca, 2009.08.15 09:21)

Kedves Melinda!
Remélem, hogy ízlik neked is, a nemzetközi vendégseregnek is a somlói torta!
Mi nagyon szeretjük.:)

Megsutottem - gyonyoru lett

(Melinda, 2009.08.14 23:53)

Szia,
Epp most keszult el a tortam. Annyira szep lett hogy mindenkeppen meg kellet hogy koszonjem hogy megosztottad velunk ezt a fantasztikus receptet.
Az USA-ban elek es igyekszem az itteni barataimmal megismertetni a magyar konyha remekeit. Holnap egy angol, amerikai, portugal, uj zelandi csapat fogja elvezni ezt a gyonyoru tortat.
Mar alig varom hogy megkostolhassam.
Koszonom szepen!

Szakma

(Szamóca, 2009.08.04 11:39)

Sokféle szakmát tanultam, de a cukrászat nem volt közöttük. :D
Köszönöm!

szakma

(Körmendi Z., 2009.08.03 09:03)

Kisasszony, vallja be hogy maga tanulta a cukrász szakmát. Ráadásul jó diák lehetett, komoly tehetsége van a szakmához, öröm nézegetni hogy miket alkot.

Válasz Tündinek

(Szamóca, 2009.07.13 10:33)

Szia!
Nagyon örülök, hogy neked is ízlett.
Aki ezt megkóstolja, nem igazán lesz vevő többet a cukrászdák többségében kapható híg kakaós löttyel nyakonöntött szivacsszerű piskótakockára, amit somlói helyett adnak.

kösziii

(Tündi, 2009.07.12 21:12)

Szia!!!
Nagyon szépen köszönöm ezt az ISTENI receptet, egyszerűen mesés lett! És gratulálok az oldalhoz, kipróbálok majd más recepteket is, mert rengeteg van, ami nagyon finomnak tűnt!

Somlói

(Szamóca, 2009.03.30 13:18)

Szia!
Szép húsvétot kívánok neked és sok sikert a somlói elkészítéséhez!

somlói

(Babi, 2009.03.30 13:07)

Húúúú ez a somlói nagyon guszta.
Húsvétkor megcsinálom.
Ahogy olvasom nem csak guszta, hanem finom is.
Persze a többi recept se "kutya".

Szia Ági!

(Szamóca, 2009.03.23 11:35)

Nagyon örülök, hogy neked is jól sikerült!
(Megsúgom nem jársz messze a valóságtól. Sőt, nagyon beletaláltál a közepébe. A recept egy nagyon régi, nagyon jó cukrászda idős szakácsától származik. De én már az anyukámtól kaptam.)

köszönet

(Ági, 2009.03.23 11:00)

Véger megtaláltam az igazi Somlói receptet!!!Régen az elegáns cukrászdákban és szállodákban lehetett kapni ilyet.
Elkészítettem és nagyon jól sikerült.
Köszi hogy megosztottad!!

Szia Bodzi!

(Szamóca, 2009.03.20 11:43)

Végtelenül örülök annak, amit írtál. :)
Persze azt azért jól tudom, hogy rengeteg hiba van az oldalon, de ezeket igyekszem folyamatosan javítani.
Valóban sok munkával jár ez a netes receptgyűjtemény, de éppen az ilyen örömteli percekért éri meg, amilyeneket te okoztál most nekem.
Köszönöm! :)