HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK
TAMÁS MENNYEI CSOKIS SÜTIJE
A receptért köszönet Beleznay Tamásnak!
Lehet, hogy első olvasás után kissé megdöbbentőnek tűnik ez a recept, de kipróbáltam, és az elkészült sütemény fergeteges sikert aratott.
Hozzávalók (3 dl-es bögrével mérve egy 25 x 30 cm-es magas falú tepsihez):
1 és háromnegyed bögre cukor, 1 és fél bögre liszt, 10 csapott evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor, 1 csomag sütőpor, csipetnyi só, fél bögre olvasztott vaj, háromnegyed bögre tej, 1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy 2 csomag vaníliás cukor), háromnegyed bögre barnacukor, 1 és háromnegyed bögre meleg víz.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A sütőformát kibéleljük sütőpapírral. (A kivajazás nem igazán jó!)
Egy bögre cukrot összekeverünk öt evőkanál átszitált kakaóporral, csipetnyi sóval, a liszttel és a sütőporral. A tejbe belekaparjuk a vaníliarúd belsejét és beleöntjük az olvasztott vajat. A lisztes keveréket csomómentesre keverjük a tejessel, aztán az egészet a sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük.
A maradék cukrot és kakaóport összekeverjük a barnacukorral, és egyenletes vastagságban a sütőformába öntött krém tetejére szórjuk.
Most jön a legmeglepőbb rész!
A cukros kakaópor tetejére ráöntünk egy és háromnegyed bögre meleg vizet úgy, hogy a víz mindenhol ellepje a por tetejét.
A legfontosabb: a vizet tilos belekeverni a többi hozzávalóba!
A tepsit óvatosan betesszük az előmelegített sütőbe, és a süteményt egy órát sütjük.
Ne lepődj meg, a sütemény alja a sütés végre is krémes marad.
Ezután a megsült sütit kétféleképpen tálalhatod.
Vagy kockákra vágod és nagyon óvatosan a sütikockák alá nyúlsz egy széles lapátkanállal, és a szeleteket óvatosan tányérra rakod. Így finom, ropogós lesz a teteje és krémes az alja.
Vagy a az egész süteményt nagyon gyors mozdulattal egy tálcára borítod, így az alja kerül fölülre. Óvatosan lehúzod róla a sütőpapírt, és így vágod kockákra. Így a tányéron a sütemény teteje lesz krémes.
Tálalásnál adhatsz hozzá tejszínhabot vagy savanykás gyümölcsöt.
Jó étvágyat!
Alchri sütije
(Szamóca, 2010.10.04 14:40)