HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK
TARKABARKA
Hozzávalók:
A piskótalaphoz (egy nagy gáztepsihez): 5 tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál rétesliszt.
Az egyik őzgerincben sütött piskótához:
4 tojás, 4 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor.
Az másik őzgerincben sütött piskótához:
4 tojás, 4 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál rétesliszt, 1 kiskanál rumaroma.
A csokis töltelékhez:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé, 10 dkg vaj, a csokoládé édességétől függően porcukor, pár csepp rum vagy rumaroma.
A vaníliás töltelékhez:
2 dl tejszín (vagy egy Hulala növényi tejszín), fél csomag Gála vagy Aranka hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor.
Kell még 2-3 evőkanál porcukor, 1,5 dl víz és 2-3 evőkanál rum.
A piskótalap elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjékből, a cukrot kanalanként hozzáadva, kemény habot verünk. Egyenként beleöntjük a tojássárgákat, és még 2-3 percig verjük a habverővel. Ezután a robotgépet félretesszük, és fakanállal óvatosan, apránként belekeverjük a habba a lisztet.
A habos tésztát egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük. (Körülbelül tíz perc alatt megsül.)
Amikor megsült, egy enyhén benedvesített konyharuhára borítjuk, és a konyharuha segítségével szorosan föltekerjük. Így, föltekerve hagyjuk kihűlni.
Az őzgerincben sütött piskóták elkészítése ugyanúgy történik, mint a piskótalapé, azzal a különbséggel, hogy a kakaós tésztánál a lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, és a kakaós lisztet egyben keverjük végül a tojáshabba, a rumos tésztánál pedig a tojássárgákkal együtt adjuk a rumaromát a tojáshabhoz.
Az összekevert tésztát egy-egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt őzgerinc-formába öntjük, és előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük.
A megsült és kihűtött rumos és kakaós őzgerincet függőlegesen hosszában három részre vágjuk. A másfél deci vízben feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a rumot, és ezzel az öntettel meglocsoljuk a rumos és a kakaós piskótadarabokat, aztán úgy ragasztjuk össze őket a vaníliás krémmel, hogy két rumos piskótacsík közé középre kerüljön egy kakaós és fordítva: két kakaós közé egy rumos.
A vaníliakrém elkészítése:
A hozzávalókat egy tálban gépi habverővel felverjük úgy, hogy először a tejszínt öntjük a tálba, kb. 1 percig habosítjuk, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd, azután adjuk hozzá a pudingport, amivel krémsűrűségűre keverjük. (Nagyon hamar besűrűsödik, vigyázzunk, nehogy túlverjük és összecsomósodjon!)
A csokoládés krémhez a csokoládét megolvasztjuk. Belekeverjük a vajat, a cukrot és a rumot. Az így kapott keveréket hűtőgépben teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, robotgép habverőjével habosra keverjük.
A piskótalapot széttekerjük. Egyenletesen rákenjük a csokikrémet, aztán középen kettévágjuk.
Mindkét csokoládékrémes téglalap egyik szélére ráfektetünk egy-egy megtöltött őzgerincet, és a piskótalapba göngyöljük őket úgy, hogy a piskótalap körbeérje az őzgerincben sült tésztát.
Az így elkészült süteményt egy-két órára hűtőszekrénybe rakjuk, hogy az ízek összeérjenek, aztán felszeletelve tálaljuk.
Tipp:
A sütemény tetejét bevonhatjuk olvasztott csokoládéval.
szeretem a süteményeket
(Edit, 2012.08.08 22:03)