TIROLI RÉTES
Hozzávalók:
Kb. 30 dkg hajtogatott leveles vajas tészta (a receptjét megtalálod, ha ide kattintasz: LEVELES TÉSZTA vagy GYORS LEVELES TÉSZTA, de használhatsz kész, bolti tésztát is), 50 dkg tehéntúró, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag főzős vaníliás pudingpor, fél citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola (kihagyható), egy tojás villával kissé fölverve a sütemény tetejének bekenéséhez.
Elkészítés:
A túrót összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, a pudingporral, reszelt citromhéjjal és a mazsolával.
A tésztából olyan téglalapot nyújtunk, aminek a hosszabb oldala kb. kétszer olyan hosszú, mint a rövidebb.
Ezt a téglalapot egy tiszta konyharuhára tesszük.
A túrós tölteléket a hosszabb oldalakkal párhuzamosan, hosszában a tészta közepére. A tészta egyik hosszabb oldalának szélét vékonyan megkenjük fölvert tojással. Először a megkenetlen oldalról hajtjuk a tésztát a töltelékre. Erre ráhajtjuk a megkent tésztát a másik oldalról úgy, hogy legalább 4-5 centit fedjen az előző ráhajtásból. A rétes két végét kicsit lenyomkodjuk. Nagyjából bejgli formát kell kapnunk. halmozzuk.
Ezután a konyharuhát fogva a rétesünket átemeljük egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejét megkenjük fölvert tojással. Aztán kb. 200 fokosra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Miután megsült, legalább negyed órát hagyjuk állni mielőtt fölvágnánk, langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Tipp:
Nagyon finom ez a fajta rétes túrótöltelékkel és barackkal. A túrótö9ltelék felét a tésztára halmozzuk. Erre jönnek a felezett barackok (lehet befőtt is). Végül beborítjuk őket a többi túróval.