TÚRÓS BATYU
Hozzávalók (16 db-hoz):
A tésztához: 25 dkg túró, 60 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, fél citrom reszelt héja, 1 dl étolaj (napraforgó), kb. 1,5 dl tej.
A töltelékhez: 50 dkg túró, 2 csomag főzős vaníliás pudingpor, 15-20 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, egy vaníliarúd kikapart belseje (vagy 1 csomag vaníliás cukor), 10 dkg mazsola (kihagyható).
A kenéshez: két tojás villával fölverve.
Elkészítés:
A túrót szitán áttörjük. (a tésztához valót is, a töltelékhez valót is.)
A tésztához a lisztet összeszitáljuk a sütőporral. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, sót, citromhéjat, olajat és 25 dkg szitán áttört túrót. Az egészből - a tejet apránként beleöntve - sima, rugalmas tésztát gyúrunk. (A tejet azért adjuk apránként a tésztához, mert a lisztek folyadékfelvevő képessége különböző. Lehet, hogy kicsit kevesebb vagy kicsit több tej kell, mint másfél deci.)
Az elkészült tésztát egy órára folpackba vagy nejlonzacskóba csomagolva hűtőgépbe tesszük.
Közben megmossuk a mazsolát. A megmaradt fél kiló túrót összekeverjük a pudingporral, a cukorral, a vaníliával, citromhéjjal és a mazsolával.
A pihentetés végeztével a tésztát két egyenlő részre osztjuk.
Mindkét adagot 30 x 60 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tésztadarabokat nyolc egyforma nagyságú (15 x 15 cm oldalhosszúságú) négyzetre vágjuk.
A négyzetek széleit megkenjük a fölvert tojással. Minden négyzet közepébe egy jó púpos evőkanál túrótölteléket halmozunk. A tésztanégyzet sarkait a túróra hajtjuk, és összenyomkodjuk.
Az így elkészített batyukat egy sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe sorakoztatjuk. A tetejüket megkenjük tojással.
A süteményt 220 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
A megsült batyukat megszórjuk (vaníliás) porcukorral.
Tipp:
Ha a túrós batyuk egybesülnek, könnyedén szétválaszthatod őket, ha a megsült süteményt hagyod előbb langyosra hűlni.