TÚRÓS RÓZSA
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 2 dl langyos tej,10 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 2,5 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 1 kávéskanál só. A tetejére: 1 tojás villával enyhén felverve.
A töltelékhez: 25 dkg túró, 10 dkg cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola (elhagyható).
Elkészítés:
A tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején vastag, halványbarna hab képződjön.)
A lisztbe szórjuk a sót, a maradék cukrot, beleöntjük az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott (de nem forró) vajat, majd az egészből sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük.
Mikor a tészta megkelt, 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 10 cm átmérőjű körlapokat szaggatunk belőle. Minden második korong közepébe egy teáskanál tölteléket halmozunk, majd a mellékelt fázisfotók szerint megformázzuk a süteményeket.
Ezután sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, felvert tojással enyhén megkenjük, és 15-20 percet kelesztjük.
Végül 180-200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp: tölteléknek mást (diót, mákot, gesztenyét, sütésálló lekvárt) is használhatunk.