Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


VARGABÉLES MUFFIN

2010.07.12

 

 

vargabeles-muffinformaban-szamoca-007-dd.jpg

 

 

Hozzávalók (12 nagy muffinhoz):

10 dkg cérnametélt, 50 dkg tehéntúró, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg  mazsola (kihagyható), 2 csapott evőkanál vaníliás pudingpor (főzős), 1 evőkanál vaj megolvasztva, 2 evőkanál tejföl, réteslap.
 

Kép

 

Elkészítés:

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. (Véletlenül sem szabad túlfőzni, rugalmasak maradjanak a tésztaszálak!)

A túrót összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, a jól megmosott mazsolával, a pudingporral és a reszelt citromhéjjal.

A megfőtt tésztát leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, hogy kihűljön, aztán a túróba keverjük.

A muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk.

A réteslapokból két réteget teszünk egymásra egy gyúródeszkán. A fölső lap tetejét vékonyan bekenjük az olvasztott vajjal elkevert tejföllel. Erre még egy réteslapot fektetünk. Az így rétegezett réteslapból akkora darabokat vágunk le, amekkorákkal ki lehet bélelni a muffintepsink mélyedéseit. (Én úgy "szabtam" méretre a réteslapot, hogy elővettem egy a muffintepsi mélyedésébe illő muffinsütésre használt papírkosárkát, azt szétterítettem, és szabásmintának használtam.)

A réteslapdarabokkal kibéleljük a tepsi mélyedéseit. Mindegyik réteskosárkát telemerjük a túrós töltelékkel, aztán 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15 percig sütjük. (Ha túl hamar barnul a teteje, alufóliával letakarjuk.)

 

A megsült vargabélest 10-15 percig állni hagyjuk, aztán vesszük ki óvatosan a tepsiből. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

vargabeles-muffinformaban-szamoca-033-dd.jpg

 

 

 

VARGABÉLES MUFFIN MÁSKÉPP

  

Hozzávalók (12 nagy muffinhoz):

10 dkg cérnametélt, 40 dkg tehéntúró, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg  mazsola (kihagyható), 2 tojás, 1 evőkanál vaj megolvasztva, 2 evőkanál tejföl, réteslap, sűrű baracklekvár.
  

Elkészítés:

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. (Véletlenül sem szabad túlfőzni, rugalmasak maradjanak a tésztaszálak!)

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjékből 2 evőkanál cukorral kemény habot verünk.

A túrót összekeverjük a megmaradt cukorral, vaníliás cukorral, a jól megmosott mazsolával, a 2 tojássárgájával és a reszelt citromhéjjal.

A megfőtt tésztát leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, hogy kihűljön, aztán a túróba keverjük.

A túrókrémbe óvatosan beleforgatjuk a fölvert tojásfehérjét.

A muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk.

A réteslapokból két réteget teszünk egymásra egy gyúródeszkán. A fölső lap tetejét vékonyan bekenjük az olvasztott vajjal elkevert tejföllel. Erre még egy réteslapot fektetünk. Az így rétegezett réteslapból akkora darabokat vágunk le, amekkorákkal ki lehet bélelni a muffintepsink mélyedéseit. (Én úgy "szabtam" méretre a réteslapot, hogy elővettem egy a muffintepsi mélyedésébe illő muffinsütésre használt papírkosárkát, azt szétterítettem, és szabásmintának használtam.)

A réteslapdarabokkal kibéleljük a tepsi mélyedéseit. Mindegyik réteskosárkát telemerjük a túrós töltelékkel, aztán 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15 percig sütjük. (Ha túl hamar barnul a teteje, alufóliával letakarjuk.)

A 15 perc letelte után mindegyik muffinunk tetejét középen picit benyomjuk egy kiskanállal, hogy egy pici mélyedés keletkezzen, a mélyedésekbe egy mokkáskanál baracklekvárt kanalazunk, és a süteményt még kb. öt percre visszatesszük a sütőbe. (Ezt a lekvározást minél gyorsabban végezzük el, hogy a muffinok nehogy kihűljenek közben.)

A megsült vargabélest 10-15 percig állni hagyjuk, aztán vesszük ki óvatosan a tepsiből.

 

Tipp:

Készítheted úgy is ezt a tojásos változatot, hogy a fölvert tojáshabot nem kevered a krémbe, hanem félreteszed, és a sülő muffinok tetejére halmozod (vagy nyomod habzsákból) a sütési idő vége előtt 5 perccel.

 

 

vargabeles-muffinformaban-szamoca-023-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Vargabéles

(Szamóca, 2010.07.25 22:58)

Szia Böbi!
Nagyon örülök, hogy ízlett a muffin.
A sütők nagyon különbözőek.
Igazából sokáig nem is írtam a receptjeimben sütési hőfokot, csak annyit, hogy erős, közepes vagy kis lángon süssünk, de annyian kérték, hogy adjam meg a pontos sütési hőmérsékletet, hogy végül beadtam a derekam.
Pedig a saját sütőjét mindenki csak maga ismeri.
Ezt a süteményt közepes hőfokon kell sütni. Lehet, hogy az a te sütődben nem 180, hanem 200 vagy akár 220 fok.
Legközelebb próbáld meg 200 fokon! Hátha úgy kicsit jobban megpirul a réteslap.
Arra viszont vigyázni kell, hogy azért nehogy megégjenek a sarkai.

vargabéles muffin

(Böbi, 2010.07.25 22:43)

Szia! Megcsináltam a vargabéles muffinokat, nagyon finom és elég gyorsan elkészíthető.
De nekem egyáltalán nem lett ilyen szép piros a réteslap - inkább teljesen fehér maradt - pedig a recept szerint, 180 fokon sütöttem, picit tovább is, mint 15 perc.

Lehet, hogy magasabb hőfokon kellene sütni? vagy a 180 fok légkeveréses? Na, majd kitapasztalom, de így is finom lett.

Muffin

(Eszter, 2010.07.12 23:17)

Aztaaaaa.... :-O
Gyönyörű. És nagyon jó ötlet.