VARGABÉLES
Hozzávalók (egy 45 x 35 cm-es, magas falú tepsihez):
25 dkg cérnametélt (vagy 25 dkg réteslisztből két tojásból, és csipetnyi sóból gyúrt tészta finommetéltre vágva), 1 kg tehéntúró, 25 dkg porcukor, 2-3 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 4 tojás,5 dkg vaj megolvasztva 6 réteslap (a réteslapok legalább akkorák legyenek, mint a tepsi, ha kisebbek, dupla mennyiséget számoljunk).
Elkészítés:
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. (Véletlenül sem szabad túlfőzni, rugalmasak maradjanak a tésztaszálak!)
A túrót összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, a jól megmosott mazsolával, a tojások sárgájával és a reszelt citromhéjjal.
A megfőtt tésztát leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, hogy kihűljön, aztán a túróba keverjük.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk és a tojáshabot óvatosan beleforgatjuk a túrós keverékbe.
A tepsi aljába sütőpapírt teszünk vagy kivajazzuk. Beleterítünk egy réteslapot, amit vékonyan megkenünk olvasztott vajjal. Erre megint egy réteslap jön, majd újabb vajas kenés és ismét réteslap. Erre öntjük egyenletes vastagságban a túrós-tésztás tölteléket. A töltelék tetejére kerül a megmaradt három réteslap olvasztott vajjal egyenként megkenve.
A süteményt 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 20 percig sütjük. (Ha túl hamar barnul a teteje, alufóliával letakarjuk.)
A megsült vargabélest 10-15 percig állni hagyjuk, aztán kockákra vágjuk és porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
Nagyon finom hozzá a gyümölcsöntet.
GYÜMÖLCSÖNTET
Hozzávalók: 25 dkg gyümölcs, a gyümölcs édességétől függő mennyiségű cukor, 2 evőkanál étkezési keményítő.
Elkészítés: A gyümölcsöt és a cukrot egy fazékba rakjuk. Egy deci vizet öntünk rájuk. A cukros gyümölcsöt fölforraljuk, 2-3 percig kevergetve főzzük, majd 2 evőkanál étkezési keményítőt adunk hozzá, amivel még egy percig forraljuk.
Az öntetet melegen is, hidegen is adhatod a süteményhez.
semmiről
(sehogy, 2011.05.04 18:11)