Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


KARAMELL KÉSZÍTÉSE SŰRÍTETT TEJBŐL

2013.03.03

TEJKONZERVBŐL

Hozzávalók:

konzerv-, cukrozott, sűrített tej.

Elkészítés:

A tejkonzervet annyi vízben, amennyi bőven ellepi, a forrástól számított három órán át gyöngyözve forraljuk. Ezután a vízben hagyjuk lehűlni, csak lehűtve bontjuk fel.
Ilyen módon érdemes egyszerre több karamellt készíteni, mert felbontás nélkül a karamellizált tejkonzerv a szavatossági idején belül eltartható, süteménytölteléknek bármikor felhasználható, de önmagában is kitűnő édesség. 

 

p1310150-dd.jpgTUBUSOS SŰRÍTETT TEJBŐL

Hozzávalók:

35-40 dkg tubusos, cukrozott, sűrített tej, 10 dkg barna cukor (esetleg kristálycukor).

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverve csavaros tetejű, nagyon jól záródó befőttesüvegbe töltjük kb. 3/4 részig. (Nem árt, ha a befőttesüveg szájára ráteszünk 4-5 réteg alufóliát, mielőtt rácsavajuk a tetőt, hogy tényleg jól zárjon.)
A házi "tejkonzervet" annyi vízben, amennyi a benne levő sűrített  tejet bőven ellepi, a víz forrásától számított három órán át gyöngyözve forraljuk úgy, hogy az elpárolgó vizet közben folyamatosan pótoljuk forró vízzel. Ezután az üveget a vízben hagyjuk lehűlni. (Nagyon vigyázzunk, hogy ép, véletlenül sem repedt üveget használjunk! A repedt üveg széttörhet főzés közben.)

 

KARAMELL HÁZILAG

Hozzávalók:

30 dkg cukrozott sűrített tej (tubusos, ami Magyarországon is kapható), 5 dkg barna cukor (ha nincs barnacukor, jó az egyszerű kristálycukor is), 5 dkg ízesítetlen vaj.

Elkészítés:

A hozzávalókat öntsd egy hőálló edénybe, és mérsékelt tűzön állandóan kevergetve főzd addig, amíg a massza besűrűsödik és kezd elválni az edény oldalától. (Vigyázz, mert nagyon könnyen odaég.)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.