RIZS FAGYI
Hozzávalók:
20 dkg (ha lehet, kerek szemű) rizs, 2,5 dl tej (még jobb, ha kókusztej!), 5 dl tejszín, 15-20 dkg cukor (vagy ennek megfelelő más édesítőszer), 1 vaníliarúd, csipetnyi só.
Elkészítés:
A rizst megmossuk, csipetnyi sót adunk hozzá, majd felöntjük a rizs kétszeresének megfelelő mennyiségű forró vízzel, és kis lángon, gyakran megkevergetve majdnem puhára főzzük.
Mikor a rizsszemek már kezdenek megpuhulni, és beszívták a vizet, beleöntjük a tejet (kókusztejet), hozzáadjuk a cukrot, beletesszük a fölhasított vaníliarudat és a vaníliarúd kikapart belsejét. A rizst teljesen puhára főzzük, majd többször megkeverve kihűtjük.
Mikor a rizs kihűlt, a tejszínből kemény habot verünk, és belekeverjük a rizsbe.
Az így kapott krémet fagylaltgépben fagyalttá keverjük.
Ha nincs fagylaltgéped, a rizses, tejszínhabos masszát tedd a mélyhűtőbe, és negyed óránként átkeverve fagyaszd meg!
Tipp:
A rizsfagyit tálalhatod csoki- vagy gyümölcsöntettel vagy friss, esetleg befőtt gyümölcsökkel. Nagyon finom barackkal, málnával, eperrel.
A képen látható fagylaltot bogyós gyümölcsökből készült öntettel tálaltam. Az öntet eperből, ribizliből, málnából készült némi cukorral. A gyümölcsöket megmostam, egy fazékba egy evőkanál vizet öntöttem, beleszórtam fél kiló gyümölcshöz számítva 10 dkg cukrot, hozzáadtam a gyümölcsöt, és csak addig főztem, amíg a cukor elolvad.
A rizsfagyit ízesítheted még csipetnyi őrölt fahéjjal. Keverhetsz bele csokidarabkákat is.