TEJBERIZS
Hozzávalók:
25 dkg (ha lehet, kerek szemű) rizs, kb. fél liter tej,10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, esetleg 2 dl tejszín.
Elkészítés:
A rizst megmossuk, egy-két csipetnyi sót adunk hozzá, majd felöntjük a rizs kétszeresének megfelelő mennyiségű forró vízzel. Lefedjük, és a legkisebb lángon negyedórát főzzük.
Ekkor ellenőrizzük, hogy mennyire főtt meg, mennyire szívta be a vizet. (Ilyenkor valószínűleg már majdnem megfőtt és beszívta a folyadékot.) Megkeverjük a tejet és a cukrot, lefedjük, és megint visszatesszük 10 percre. Elzárjuk a lángot, és a rizst még negyedórát lefedve állni hagyjuk. Ekkorra általában készen is van a tejberizsünk. Annyi van még hátra, hogy belekeverjük a vaníliás cukrot.
Gazdagíthatjuk, krémesíthetjük a tejberizst azzal, hogy kihűtve 2 deci tejszínből vert kemény habot forgatunk bele.
Tipp:
A tejberizst tálalhatjuk kakaóval megszórva, csokiöntettel vagy valamilyen gyümölcsszörppel, de talán úgy a legfinomabb, ha gyümölcsöket adunk hozzá. Nagyon finom barackkal, málnával, eperrel.
A képen szereplő gyümölcsös tejberizshez gyümölcsre és cukorra van szükség. Az gyümölcsöt jól megmossuk, ha kell, kimagozzuk, feldaraboljuk. Egy fazékba egy evőkanál vizet öntünk, beleszórunk a gyümölcs édességétől függő mennyiségű cukrot, beleöntjük a gyümölcsöt, és csak addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad.