VANÍLIAKRÉM
Hozzávalók:
4 tojássárgája, 4 csapott evőkanál liszt vagy kukoricakeményítő, 4 evőkanál cukor, 6 dl tej, 1 vaníliarúd;
a díszítéshez: 50 dkg eper vagy más gyümölcs, tejszínhab.
Elkészítés:
A tej felébe belekaparjuk a vaníliarúd magjait, beledobjuk a rudat, majd a legkisebb lángon 10-15 percig főzzük. Ezután levesszük a tűzről, és lefedve állni hagyjuk, amíg langyosra nem hűl.
A tojáshoz adjuk a cukrot, majd felváltva a lisztet és a megmaradt tejet, és csomómentesre keverjük. (Legjobb apró lyukú szűrőn át is szűrni.)
A tojásos folyadékba beleöntjük a vaníliás tejet, és kis lángon, állandó keverés mellett besűrítjük.
Levesszük a tűzről, majd kelyhekbe vagy tálkákba adagoljuk. Hidegen kínáljuk. Gyümölccsel és tejszínhabbal díszíthetjük.
Tipp:
Ezzel a krémmel tölthetünk palacsintát vagy 8 dl tejjel készítve adhatjuk öntetnek tortákhoz, pitékhez.