BORÍTÓS TOJÁSLEPÉNY
A recept a KONYHAVIRTUÓZ oldalról származik.
Hozzávalók (kb. 25 cm átmérőjű serpenyőhöz):
3 tojás, 10-15 dkg gomba, 1 mogyoróhagyma vagy újhagyma, 2-3 kifli (vagy ennek megfelelő mennyiségű bagett, zsemle, kenyér), reszelt sajt, só, őrölt bors, olaj (ha van, olívaolaj).
Elkészítés:
A kiflit (kenyeret stb.) fél centis karikákra (szeletekre) vágjuk, egy tányéron előkészítjük.
A tojásokat enyhén sózzuk, borsozzuk, majd villával habosra verjük. (Tehetünk bele apróra vágott petrezselyemzöldet, snidlinget, esetleg csilit is ízlés szerint.)
A felkockázott hagymát és a megtisztított, feldarabolt gombát kis sóval, kevergetve megpirítjuk.
Egyenletesen elosztjuk a serpenyő alján. Ráöntjük a tojást, majd úgy, hogy mindenütt befedje, rárakjuk a kiflikarikákat (kenyérszeleteket). Kicsit bele is nyomkodjuk. A kenyérféle tetejét megcsöpögtetjük némi olajjal.
1-2 percig sütjük, majd a serpenyőre ráborítunk egy akkora tányért, amekkora befedi, és gyors mozdulattal a tányérra fordítjuk az ételt, majd a tányérról visszacsúsztatjuk a serpenyőbe.
Így a kenyér kerül alulra, a gomba és a tojás felülre.
A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és még néhány percig sütjük.
Végül a kenyér enyhén megpirul, a tojás kissé lágy marad, a sajt pedig ráolvad.
Frissen, forrón tálaljuk. Salátát vagy savanyúságot adunk mellé. Pizza módjára szeletekre is vághatjuk. Ez a mennyiség 2 embernek is elég.
Tipp:
Gomba helyett természetesen használhatunk valamilyen szeletelt zöldséget (paprikát, padlizsánt, cukkinit) vagy húsfélét (sonkát, szalonnát, kolbászt) is.