KÖLESKÁSA
Hozzávalók:
1 bögre köles, 1,5 bögre víz, 1,5 bögre tej, fél bögre aszalt gyümölcs.
Elkészítés:
A küölest szűrőben megmossuk, majd a vízben kisebb lánra feltesszük főni. Amikor a vizet beszívta, hozzáadjuk a tejet, lefedjük, és 4-5 perc további főzés után lekapcsoljuk alatta a lángot. Tíz percig lefedve állni hagyjuk, majd belekeverjük a gyümölcsöt, újra lefedjük, és még öt percig pihentetjük.
Melegen és hidegen is tálalhatjuk.
Tipp:
Az étel az aszalt gyümölcstől eleve édes, de édesíthető még cukorral, mézzel, édesítőszerrel. Adhatunk hozzá fűszereket is: fahéjat, egy felhasított vaníliarudat...
Az aszalt gyümölcs ki is hagyható belőle. Tálalhatjuk úgy, mint a tejbegrízt: kakaóval megszórva, vagy adhatunk hozzá lekvárt, meglocsolhatjuk tálalásnál tejjel, gyümölcsszörppel...
De fogyaszthatjuk sósan pl. túróval, tejföllel, pirított hagymával.