LENCSEKRÉM
Hozzávalók:
50 dkg főtt lencse (lehet konzerv is), 2 kisebb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,
negyed kávéskanál őrölt kömény, negyed kávéskanál őrölt bors, 1 teáskanál őrölt pirospaprika,1 kávéskanál mustár, só, 2 evőkanál olívaolaj.
Elkészítés:
Az apró kockákra vágott vöröshagymát üvegesre sütjük egy evőkanál olajon. Beleöntjük a lencsét. Megszórjuk köménnyel, sóval, borssal, pirospaprikával. Átkeverjük, és levesszük a tűzről. Belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a mustárt, és a lencseszemeket krumplitörővel összetörjük. (Botmixerrel is pürésíthetjük.) Végül meglocsoljuk a maradék olajjal.
A krémet tálalhatjuk friss zöldséggel és pirítóssal vagy péksüteménnyel, de adhatjuk köretnek is.