Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


PADLIZSÁNKRÉMEK

2010.01.11

PADLIZSÁNKRÉM I.
(ZAKUSZKA)

 

Hozzávalók:
két hámozott közepes padlizsán, egy édes zöldpaprika apró darabokra vágva, két lehúzott héjú paradicsom felkarikázva, egy fej apróra vágott vöröshagyma, só, olivaolaj.

Elkészítés:
A kis kockákra vágott padlizsánt a hagymával, paradicsommal és paprikával, kis sóval olivaolajon gyakran kevergetve pépesre sütjük, pároljuk. Néha kis vizet öntünk alá, hogy oda ne égjen. Addig kell sütni, amíg krémszerűvé válik (picit darabos marad). Frissen sült házikenyérre vagy pirítósra kenve tálaljuk.

 

padlizsankrem-19-009-dd.jpg

 

 

PADLIZSÁNKRÉM II.


Hozzávalók:
1 kg padlizsánhoz 25 dkg piros színű, vastag húsú paprika, 2 fej vöröshagyma apró kockákra vágva, 2 gerezd fokhagyma, egy kiskanál ecet, 1 dl olivaolaj, só, örölt bors.

Elkészítés:
A padlizsánt és a paprikát villával megszurkáljuk, aztán forró sütőben egy órát sütjük. Ezután jeges vízbe dobjuk, majd lehúzzuk a héjukat és a húsukat kisebb darabokra vágjuk.
Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát (nem kell megsütni, csak éppen egy kicsit megfuttatni az olajon). Belenyomjuk fokhagymanyomón a fokhagymát, hozzáöntjük a padlizsánt és a paprikát, sózzuk, borsozzuk, és gyakran kevergetve jól összefőzzük, amíg pépes masszát nem kapunk.

 

p1250546-dd.jpg

 

   

 

GOMBÁS PADLIZSÁNKRÉM
(ZAKUSZKA)

 

Hozzávalók:
1 nagyobb vagy 2 kisebb padlizsán meghámozva és kockákra vágva, 25 dkg gomba (én vargányát és tuskógombát használtam), 3 db paprika csíkokra vágva (nagyon jó hozzá a kápia, de jó a kalidforniai paprika vagy a hagyományos sárga paprika is), 5-6 lehúzott héjú paradicsom felkarikázva, egy nagyobb fej apróra vágott vöröshagyma, só, őrölt bors, olivaolaj.

  

Kép


Elkészítés:
A kockákra vágott padlizsánt a hagymával, paradicsommal és paprikával, gombával, kis sóval és borssal az olivaolajon gyakran kevergetve sütni kezdjük. A sütés elején öntöttem rá fél deci vizet, több nem kell, mert a zöldségek is levet eresztenek. A keveréket addig sütjük, pároljuk, amíg az összes leve elpárolog. Ez kb. 45-50 perc. Vigyázat, a végén már nagyon könnyen odaég! Mikor elfőtte a levét, merülő mixerrel kicsit pépesítjük, de csak annyira, hogy darabos maradjon. A kihűlt krémet befőttesüvegbe töltjük és hűtőgépben tároljuk.  Frissen sült házikenyérre vagy pirítósra kenve tálaljuk.
 

Kép

 

 

A képen szereplő másik két krém receptjét itt találod:

HUMMUSZ - csicseriborsókrém

AVOKÁDÓKRÉM

 

 

 

PADLIZSÁNKRÉM,
AHOGY MARIKA KÉSZÍTI

 

Hozzávalók:
padlizsán, majonéz, apró kockákra vágott hagyma.

Elkészítés:
A padlizsánt héjával együtt felszeleteljük, és a sütöben kb. 200 fokon megsütjük. A héját lehúzzuk, és a padlizsán húsát villával összetörjük. Összekeverjük majonézzel és apró kockákra vágott hagymával és állni hagyjuk picit, hogy az ízek összeérjenek.

 

PADLIZSÁNKRÉM,
AHOGY HILAD KÉSZÍTI

 

Villával megszurkálom a megmosott padlizsánt, és egészben beteszem a meleg sütőbe. Kb. 45 percig sütöm. Még melegen meghámozom, és bő olivalojjal (kb.20 kanálnyival) és 2-3 gerezd fokhagymával ízesítem. Merülőmixerrel pépesítem. Picit megsózom és megvárom míg kihűl. Én kétszersülttel szeretem.

 

 

PADLIZSÁNKRÉM,
AHOGY ILDI KÉSZÍTI

 

Hozzávalók:
1 kg padlizsán, só, 1 kis fej vöröshagyma vagy egy pár fokhagyma, étolaj.

Elkészítés:

A padlizsánt nyílt lángon - vagy akinek van udvara, forró prázsra tett rácson - meg kell sütni, (a füst nagyon jó ízt kölcsönöz neki) míg megrepedezik a héja. Akkor tálba kell rakni, letakarni egy rövid időre és aztán meghámozni. Még úgy melegen fakéssel összevágni míg pépes nem lesz. Hozzáadjuk a reszelt hagymát vagy préselt fokhagymát, ízlés szerint sót és olajat, jól kikeverjük, hogy habos legyen, de ne álljon a tetején az olaj. Aki szereti majonézt is tehet bele. Paradicsommal és pirítóssal nagyon ízletes.
Jó étvágyat kívánok. Igaz, hogy így macerásabb elkészíteni, de nagyon finom, megéri a fáradozást, mindig nagy sikere van a vendégeim körében.

 

Ildi padlizsánkrémjét én is kipróbáltam. Bátran merem ajánlani, mert nagyon finom.

 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ildinek

(Szamóca, 2009.11.22 19:48)

Köszönöm szépen, Ildi!
Szép estét! :)

Szamócának

(Ildi, 2009.11.22 15:03)

Kaptál egy kis csemegét tőlem, hogy jobb legyen a kedved :))))

Narancsbolé szilveszterre

(Ildi, 2009.11.22 14:56)

1 narancs vékonyan lehámozott héjára ráöntünk 1 dl meleg vörösbort és lefedve állni hagyjuk.4 narancsot meghámozunk,a fehér héját is leszedjük, húsát vékony karikákra vágjuk, meghintjük 15-20 dkg porcukorral és fél óra múlva rászürjük a narancs héjáról a vörösbort, majd ráöntünk még fél liter vörös és 8 dl fehérbort.
6-8 órával fogyasztás elött készítendő.
Ha jól emlékszem Pelle Józsefné receptes könyvében találtam sok évvel ezelött és nekünk ízlik.

Kávélikör

(Ildi, 2009.11.22 14:48)

3 dl erős kávé
2 dl szesz és fél csupor cukor
Összekeverni és kész.
Tipp: A forró kávét öntsük a cukorra, hogy elolvadjon és ha kihült keverjük össze.

Kakaólikőr

(Ildi, 2009.11.22 14:46)

2 dl erős kávé
200 g cukor
40 g kakaó......ezt a hármat összefőzzük
3 dl tejet 200 g cukorral .....csak felmelegítjük
3 tojássárgáját jól kikavarunk 2 kanál porcukorral .
Az egészet hidegen szürve összekeverjük és hozzűáadunk 2,5 dl szeszt.

Tojáslikör karácsonyra

(Ildi, 2009.11.22 14:41)

6 tojássárgája
fél liter tej
250 g cukor
kis vanilia
A tojássárgáját kikavarjuk a cukor kisebb részével, jó habosra. A többi cukrot odatesszük főlni a fél liter tejjel. Hidegen megszűrve összekeverjük a tojással és lassan hozzáadjuk a negyed liter szeszt( a patikából) és az 1 dl rumot. Összerázzuk és állni hagyjuk egy pár napig, hogy összeérjenek az ízek.

Ildinek

(Szamóca, 2009.11.22 14:33)

Sajnos vannak ilyen emberek. Egyszerűen elmebeteg.
Igazából szánalomraméltó.

Szamócának

(Ildi, 2009.11.22 14:28)

Igen, azt hittem nem látok jól, gyorsan hívtam a férjemet is hogy nézze meg, ő is ideges lett.Ilyennel szerencsére az életben még nem találkoztam.

Ildinek

(Szamóca , 2009.11.22 14:26)

A beszélgetős oldalon őrjöngő elmebetegre gondolsz?
Igen, ő az.
Azóta már töröltem, és letiltottam, de biztosan visszajön új címen.
Sajnos valószínűleg tényleg beteg.
Nem csak engem üldöz. Ez az "élete értelme", hogy másokkal kötekszik.

Szamócának

(Ildi, 2009.11.22 14:19)

Köszönöm, neked is.Az ott elöl az amire gondolok? Ugye érted a kérdést?

Ildinek

(Szamóca, 2009.11.22 09:27)

Drága Ildi! Türelmetlenül várom a képeket!
Szép hétvégét neked!

Szamócának

(Ildi, 2009.11.21 14:02)

Jó, akkor mostantól majd fényképezgetek.

Ildinek

(Szamóca, 2009.11.20 18:57)

Igen, be tudom illeszteni utólag is a képeket.
Imádom az ételfotókat!

Szamócának

(Ildi, 2009.11.20 18:51)

Mielőtt kikapcsoltam volna a gépet még bekukkintottam ide ( ez a mi " titkos" oldalunk:))és megnéztem a sütit, hát majdnem ugyanilyen, úgyhogy szerintem nem írom le.Kis eltérés van csak.Ha valamiről utólag küldök képet, be tudod illeszteni? Mert én nem nagyon értek ezekhez a technikai dolgokhoz.Amúgy meg soha nem fényképeztük le amit alkottunk. Most a lányom nincs itthon azért nem tudtam azt a szerencsétlen képet sem lekicsinyíteni. Ha itt van megcsinálja ő vagy csak segít.
Kellemes estét

Ildinek

(Szamóca, 2009.11.20 17:49)

Ki fogom próbálni a csokimázadat. Nagyon egyszerűnek tűnik. Remélem, nekem is sikerül!

A tojásfehérje habos süti nem ilyen véletlenül?
https://szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek_-edessegek/habos-puncsos

Köszönöm szépen a jótanácsokat!
Nagyon kedves vagy, hogy próbálsz segíteni.

Szamócának

(Ildi, 2009.11.20 17:33)

Visszatérve a zaklatóra,mivelhogy nem tudod hogy ő ír az új címről ezért megnézed, ugye és akkor jön a hidegzuhany.Nincs ötletem, hogy mit lehetne csinálni, csak azt, hogy amint ír az új címről azon nyomban letiltani és egyszer majdcsak beleun....de azért kiváncsi lennék az arcára, biztosan van valami " hibája" mert normál ember ilyet nem csinál.
Most nem néztem végig az édes sütijeidet,mert kicsit betett nekem a melegfront és nem vagyok túl jól, de karácsony tájékán szoktunk sütni Kata szeletet, 3 lap és az egyiket össze kell törni,tejbe áztatni, rummal ízesíteni, vajjal összekeverni stb és a tetjére a tojásfehérje felvert habja...ilyened van, mert ha igen nem írom le.Be is fejezem, mert hosszú lesz:)

Szamócának

(Ildi, 2009.11.20 17:23)

Szívesen. Szerintem is ki fogják próbálni, mert mindenestül fél óra alatt kész és még friss is marad sokáig, mert én kint felejtettem, nem takartam le éjszakára és a panel levegőjén sem száradt ki ...teljesen meglepődtem.
Lehet, hogy hosszú a recept, mert szerintem ez a leghosszabb ezidáig amit írtam, de másképp nem lehet leírni.
Mit szólsz ahhoz a mázhoz amit Briginek küldtem, csak nem vette észre? Mi ezt használjuk már huszon éve kiváncsi lennék a véleményedre.A vajtól fényes is és nem szárad meg gyorsan nem kell kapkodni vele.

Ildinek

(Szamóca, 2009.11.20 09:38)

Nagyon szépen köszönöm a recepteket. A fotóért külön köszönet.
Szerintem ezt a székely sütit szeretni fogják az olvasók is, mert azt tapasztalom, hogy a gyorsan elkészíthető, egyszerű ételek receptjeit keresik leginkább.

Ildinek

(Szamóca, 2009.11.20 09:22)

Ildi, nem lehet, hogy a másik recept túl hosszú volt, azért nem jött át?

A zaklató őrültet mindig letiltom, de mindig új címről ír.
Sajnos nem unja a dolgot. Már évek óta csinálja. Engem "csak" néhány hónapja zaklat.

Szamócának

(Ildi, 2009.11.19 15:36)

Na ehhez mit szólsz???? Ez elment!Ehhez van egy képem, megpróbálom elküldeni, de nagy méretű, nem tudom jó lesz-e?Majd elválik. A torta változatát mutatja.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »