Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


PADLIZSÁNKRÉMEK

2010.01.11

PADLIZSÁNKRÉM I.
(ZAKUSZKA)

 

Hozzávalók:
két hámozott közepes padlizsán, egy édes zöldpaprika apró darabokra vágva, két lehúzott héjú paradicsom felkarikázva, egy fej apróra vágott vöröshagyma, só, olivaolaj.

Elkészítés:
A kis kockákra vágott padlizsánt a hagymával, paradicsommal és paprikával, kis sóval olivaolajon gyakran kevergetve pépesre sütjük, pároljuk. Néha kis vizet öntünk alá, hogy oda ne égjen. Addig kell sütni, amíg krémszerűvé válik (picit darabos marad). Frissen sült házikenyérre vagy pirítósra kenve tálaljuk.

 

padlizsankrem-19-009-dd.jpg

 

 

PADLIZSÁNKRÉM II.


Hozzávalók:
1 kg padlizsánhoz 25 dkg piros színű, vastag húsú paprika, 2 fej vöröshagyma apró kockákra vágva, 2 gerezd fokhagyma, egy kiskanál ecet, 1 dl olivaolaj, só, örölt bors.

Elkészítés:
A padlizsánt és a paprikát villával megszurkáljuk, aztán forró sütőben egy órát sütjük. Ezután jeges vízbe dobjuk, majd lehúzzuk a héjukat és a húsukat kisebb darabokra vágjuk.
Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát (nem kell megsütni, csak éppen egy kicsit megfuttatni az olajon). Belenyomjuk fokhagymanyomón a fokhagymát, hozzáöntjük a padlizsánt és a paprikát, sózzuk, borsozzuk, és gyakran kevergetve jól összefőzzük, amíg pépes masszát nem kapunk.

 

p1250546-dd.jpg

 

   

 

GOMBÁS PADLIZSÁNKRÉM
(ZAKUSZKA)

 

Hozzávalók:
1 nagyobb vagy 2 kisebb padlizsán meghámozva és kockákra vágva, 25 dkg gomba (én vargányát és tuskógombát használtam), 3 db paprika csíkokra vágva (nagyon jó hozzá a kápia, de jó a kalidforniai paprika vagy a hagyományos sárga paprika is), 5-6 lehúzott héjú paradicsom felkarikázva, egy nagyobb fej apróra vágott vöröshagyma, só, őrölt bors, olivaolaj.

  

Kép


Elkészítés:
A kockákra vágott padlizsánt a hagymával, paradicsommal és paprikával, gombával, kis sóval és borssal az olivaolajon gyakran kevergetve sütni kezdjük. A sütés elején öntöttem rá fél deci vizet, több nem kell, mert a zöldségek is levet eresztenek. A keveréket addig sütjük, pároljuk, amíg az összes leve elpárolog. Ez kb. 45-50 perc. Vigyázat, a végén már nagyon könnyen odaég! Mikor elfőtte a levét, merülő mixerrel kicsit pépesítjük, de csak annyira, hogy darabos maradjon. A kihűlt krémet befőttesüvegbe töltjük és hűtőgépben tároljuk.  Frissen sült házikenyérre vagy pirítósra kenve tálaljuk.
 

Kép

 

 

A képen szereplő másik két krém receptjét itt találod:

HUMMUSZ - csicseriborsókrém

AVOKÁDÓKRÉM

 

 

 

PADLIZSÁNKRÉM,
AHOGY MARIKA KÉSZÍTI

 

Hozzávalók:
padlizsán, majonéz, apró kockákra vágott hagyma.

Elkészítés:
A padlizsánt héjával együtt felszeleteljük, és a sütöben kb. 200 fokon megsütjük. A héját lehúzzuk, és a padlizsán húsát villával összetörjük. Összekeverjük majonézzel és apró kockákra vágott hagymával és állni hagyjuk picit, hogy az ízek összeérjenek.

 

PADLIZSÁNKRÉM,
AHOGY HILAD KÉSZÍTI

 

Villával megszurkálom a megmosott padlizsánt, és egészben beteszem a meleg sütőbe. Kb. 45 percig sütöm. Még melegen meghámozom, és bő olivalojjal (kb.20 kanálnyival) és 2-3 gerezd fokhagymával ízesítem. Merülőmixerrel pépesítem. Picit megsózom és megvárom míg kihűl. Én kétszersülttel szeretem.

 

 

PADLIZSÁNKRÉM,
AHOGY ILDI KÉSZÍTI

 

Hozzávalók:
1 kg padlizsán, só, 1 kis fej vöröshagyma vagy egy pár fokhagyma, étolaj.

Elkészítés:

A padlizsánt nyílt lángon - vagy akinek van udvara, forró prázsra tett rácson - meg kell sütni, (a füst nagyon jó ízt kölcsönöz neki) míg megrepedezik a héja. Akkor tálba kell rakni, letakarni egy rövid időre és aztán meghámozni. Még úgy melegen fakéssel összevágni míg pépes nem lesz. Hozzáadjuk a reszelt hagymát vagy préselt fokhagymát, ízlés szerint sót és olajat, jól kikeverjük, hogy habos legyen, de ne álljon a tetején az olaj. Aki szereti majonézt is tehet bele. Paradicsommal és pirítóssal nagyon ízletes.
Jó étvágyat kívánok. Igaz, hogy így macerásabb elkészíteni, de nagyon finom, megéri a fáradozást, mindig nagy sikere van a vendégeim körében.

 

Ildi padlizsánkrémjét én is kipróbáltam. Bátran merem ajánlani, mert nagyon finom.

 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Padlizsán-krém

(Beatrix, 2011.04.14 14:16)

Sziasztok!

A mi szlovák receptünk teljesen más: 3nagyobb padlizsánt félbe vágunk, kb 50-60percig sütjük. Közben 3tojás sárgáját kb 2,5-3dl olajjal sűrűre keverünk, ehhez egy jó nagy kanál mustárt adunk, sózzuk, borsozzuk. 1kisebb és egy közepes lilahagymát apróra vágunk, ehhez hozzáadjuk a padlizsán kihűlt belsejét, és összeturmixoljuk. Összekeverjük a két krémet, és kész a fincsi padlizsán-krém.

Párom nagyon gyűlöli a padlizsánt, és úgy volt hogy ő ezt még megkóstolni sem hajlandó... azóta már többször is megkért, hogy készítsek neki, de olyan is volt, hogy beállított 3 padlizsánnal, hogy ő ezt szeretne vacsizni.

Érdemes kipróbálni, jó étvágyat hozzá :)

Re: Padlizsán-krém

(emese, 2014.04.12 16:16)

szia beatrix mi romaniaba is igy csinaljuk es amikor magyarorszagon voltam azottaniaknak is nagyon izlett mivelhogy nem ismertek ezt a receptet

Re: Padlizsán-krém

(emese, 2014.04.12 16:17)

szia beatrix mi romaniaba is igy csinaljuk es amikor magyarorszagon voltam azottaniaknak is nagyon izlett mivelhogy nem ismertek ezt a receptet

Zakuszka

(Szamóca, 2010.10.25 20:53)

Szia Klári! Megköszönném, ha leírnád a te receptedet.

zakuszka,padlizsánkrém

(Balázs Klári, 2010.10.25 13:16)

Erdélyben a zakuszkát nem ilyennek ismerik!!!!

Padlizsánkrém, zakuszka

(Ircsi, 2010.09.28 23:06)

Bocsi, ez kimaradt véletlenül előbbi írásomból.

Erdélyben a zakuszkához a padlizsánt megsütik ,nyílt lángra tesznek egy vaslapot és azon sütik amíg elszenesedik a héja ,utána megtakarítják,Én úgy szoktam, hideg vízbe mártogatom a kezem, úgy nem éget a meleg padlizsán.

Padlizsánkrém, zakuszka

(Ircsi, 2010.09.28 23:03)

Sziasztok !
Erdélyben a zakuszkához a padlizsánt megsütik ,nyílt lángra tesznek egy vaslapot és azon sütik amíg elszenesedik ,utána .A hagymát és a paradicsompaprikát ( gogos paprika, ahogy nálunk hívják) ledaráljuk, és az olajban megdinszteljük külön - külön. , majd hozzáadjuk a szintén ledarált padlizsánt,paradicsom levet és olajat. Sóval, borssal, babérlevéllel és cukorral ízesítjük, és addig főzzük amíg pépes lesz ! Nagyon finom, de szívesen megkóstolnám a más tájról készült zakuskát is. Biztos nagyon finom lehet.És én nagyon szeretem az új ízeket :)

Padlizsánkrém

(Szamóca, 2010.08.19 22:56)

Szia Joe!
Mit teszel bele még a padlizsánon és a paprikán kívül?

Padlizsankrem

(Joe, 2010.08.19 21:08)

En meg ugy szoktam csinalni, hogy kinn a kertben grill suton megsutom a padlizsan szeleteket es melleje egy szep nagy piros kalifornia paprikat is, aminek a hejat lehuzom turmixolas elott.

Padlizsánkrém

(Szamóca, 2010.08.19 18:30)

Szia Éva!
Sajnos én sütőben sütöttem az Ildi-féléhez a padlizsánt. Tényleg elég barnás lett, de nagyon jó volt. Nagyon hálás vagyok Ildinek a receptért.
Ma a gombás változatot készítettem. Hidd el, az is finom!

Ildi padlizsánkrémje

(Éva, 2010.08.19 18:24)

Ez az igazi, így lesz a legfinomabb! Szabad tűz híján én a gázlángra tett lángelosztón sütöm, tökéletes lesz úgy is - igaz, kissé illatos a lakás tőle! Azt vettem észre, hogy a sütőben (lerben!) sült nem lesz olyan szép világos a kikeveréskor, mint a tűzön sült....

Ildinek

(Szamóca, 2010.01.11 09:49)

Szia Ildi!
Kijavítottam a címet.
Az erdélyi receptekben egy olyan szó volt, amit sokáig nem értettem, a "ler". :)

Szamócának

(Ildi, 2010.01.06 16:46)

Emlékszel mennyit nyavalyogtam a babfőzeléknél, hogy nem tudtam mi a neve.Ma vettem és megnéztem ZSENGE VAJBAB. Légyszíves javítsd ki mert most úgy van beírva, hogy fehérbab főzelék, és az ugy nem ugyanaz. Mi otthon teljesen másképp mondunk egy pár dolgot , azért szenvedek itt néha, pl svárkli = disznósajt, evvel mindig problémám van a piacon, meg liptai = juhturó, vagy a vinetta az a padlizsán.
Köszi

Szamócának

(Ildi, 2009.12.18 18:15)

Köszönöm.

Ildinek

(Szamóca, 2009.12.17 14:20)

Megérkezett a kép. Köszönöm szépen!
Föl is raktam.

Ildinek

(Szamóca, 2009.12.17 14:10)

Szia Ildi!
Mindjárt megnézem a képet. Remélem, megkaptam!
A túrót már beírtad ide is. Már rég föl is tettem a receptek közé.
Én nem szoktam túrót csinálni házilag, de anyukám szokott.

Szamócának

(Ildi, 2009.12.17 13:52)

Szia Szamóca!
Az elöbb elküldtem a képet a párizsi krémesről, kiváncsi vagyok megkapod-e?
Láttad, beírtam a turó készítését házilag, te szoktál ilyen készíteni? Mi nagyon szeretjük, százszorta jobb mint amit a boltba veszel és tulajdonképpen nincs is sok munka vele.

Ildinek

(Szamóca, 2009.12.16 19:20)

A cukrászdai sütemények többségében sajnos minden van, csak igazi alapanyag nem. Csupa vegyszer az egész, hogy sokáig elálljon és olcsó legyen.
Sokkal jobb az otthoni.

Szamócának

(Ildi, 2009.12.16 19:15)

Igaz, csak száraz süti lehet, én azt készítettem ami
két kerek az egyik lukas és lekvárral van összeragasztva, meg valami mézeskalácsféle volt, az amerikai iskolának kellett. Már nem emlékszem, mert sok évvel ezelött készítettem őket. Az üzleti sütikkel az a bajom hogy van valami bennük, ami nekem nem tesz jót, furcsán érzem magam miután megettem, kivétel a francia krémes, ha friss ugyebár, attól nincs semmi bajom.A tésztákat úgy szoktam jellemezni, hogy fürészpor ízüek.Otthon van egy cukrázda " Libelula" ( szitakötő)ahol a mai napig nagyon finomak a sütik főleg egy, a Diplomat, tejszínhabos narancsos, csak kár hogy nem tudtam megszerezni a receptjét.A dobostortájuk is hihetetlenül finom, meg még van egy pár ami jó, persze nem minden.

Ildinek

(Szamóca, 2009.12.15 18:00)

Szia Ildi!

Nálunk az iskolai sütögetés csak most jön. Pénteken lesz a vásár. Éppen azon gondolkodom, mit kéne sütni. Csak száraz sütemény lehet.

Nem, nem kaptam fotót. :(
Valami baj lehet ezzel a postafiókkal. Majd rákérdezek a szolgáltatónál.

Nagyon finomak voltak a bonbonok tényleg. Azt hiszem, karácsonyig még meg kell csinálnom őket újra.
Úgy vagyok vele, hogy ezeknél legalább tudom, hogy miből vannak, nem vegyszereket + csomagolást veszek drága pénzért, mint a boltinál.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »