RÁNTOTTA
Egy gaszroblogon olvastam a rántottasütés "tökéletes" módjáról ( itt ). Ennek kapcsán elgondolkodtam azon, hogy egyrészt marhaság-e egy receptgyűjteményben rántotta receptet közölni. Eddig azt hittem, hogy marhaság, mert rántottát úgyis mindenki tud sütni. De lehet, hogy mégsem marhaság, mert senki sem születik fakanállal a kezében. Másrészt az jutott még erről az egészről az eszembe, hogy mennyire nincs olyan a főzésben, hogy "tökéletes módszer" vagy "tökéletes recept". Ahány ember, annyiféle rántotta, annyiféle gulyásleves, annyiféle pörkölt, annyiféle lecsó. Nálunk például annyiféle a rántotta, ahányan vagyunk. Illetve mégsem annyiféle, mert a kicsi egyáltalán nem szereti a rántottát. A nagy viszont olyan keményre süti, hogy porzik. Nála mehet bele hagyma és jó sok gomba. Az apjuk viszont épp ellenkezőképpen: majdnem nyersen eszi. Van, hogy csak úgy minden nélkül, van hogy hagymásan, máskor viszont a tojás mennyiségéhez képest háromszoros szalonnával, sonkával, kolbásszal, plusz jó adag savanyúsággal. Én a se nem nyers, se nem túlsült rántotta híve vagyok. Úgy szeretem, ha minél egyszerűbb: vagy minden plusz nélkül, vagy némi hagymával, esetleg pár szelet gombával vagy pár karika paprikával. Szóval a tökéletes rántotta az, ahogy te szereted. A most következő receptben csak azt tudom elmondani, hogy én hogyan csinálom.
Hozzávalók:
Tojás, étolaj, só. Ezen kívül ízlés szerint vöröshagyma vagy újhagyma, kis kockákra vágott sonka vagy szalonna, felkarikázott kolbász (ami lehet akár debreceni, akár füstöltkolbász), csíkokra vágott zöldpaprika, megtisztított szeletelt gomba + ki mit szeret még.
Elkészítés:
A legegyszerűbb rántotta nálunk annyi, hogy a tojásokat egy tálkába töröm, villával fölverem (éppen csak annyira, hogy a fehérje és sárgája elvegyüljön, nem habosra), kicsit megsózom, egy serpenyőben egészen pici olajat melegítek, beleöntöm a tojást, és amikor kezd megkötni, kicsit összehúzom, hogy minden oldalát érje a meleg. Hogy ki meddig süti: éppen csak pár másodpercig, kicsit tovább, vagy egészen addig, amíg az összes tojás keményre sül, ízlés kérdése.
A többi változat is ugyanígy kezdődik: felverjük a tojást, olajat melegítünk (vagy apró szalonnakockákat olvasztunk), a zsiradékba jön az összevágott hagyma (én soha nem sütöm barnára, éppen csak megüvegesítem) és/vagy gomba, paprika, kolbász, sonka... Végül. amikor ezek átsültek, következik a tojás. A sütési idő természetesen ebben az esetben is ízlés kérdése.
A rántottát szerintem rögtön, forrón kell tálalni. Friss péksüteménnyel vagy egy szelet ropogós héjú, puha bélű kenyérrel tökéletes reggeli.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Zöldbab főzelék.
1 kg Zöldbab sárga. Víz, só, kapor, foghagyma, tejföl, olaj, liszt, két kanál kristálycukor.
A zöldbabot felteszem sós vízben főni. Ha félig megfőtt hozzáadok egy kis csokor kaprot, két gerezd foghagymát. Puhára főzöm. Teszek bele két evőkanál kristálycukrot. Kevés olajjal rántást készítek, majd ha kész a rántás egy kis csokor kaprot apróra vágva belekeverek a rántásba, picit hagyom még a gázon, majd belekavarom a zöldbabba.
2 dl tejfölből habarást készítek és ezt is belekeverem a zöldbabba.
Megkőstolom, ha nem elég ízletes teszek bele egy kevés ételízesítőt, vagy ha nem elég savanyú egy kicsi ecetet, vagy még tejfölt. Mindenkinek az ízlésére bízom. Nagyon finom, a Nagymamámtól tanultam. Jó étvágyat hozzá. Inci.
rántotta
(Akira, 2012.02.18 16:06)
Én olykor amolyan mindent bele rántottát csinálok. Ezt úgy értem, ha az előző napi vacsiból marad egy fél adag krumplipüré, főtt buri vagy rízs, akkor azt is belekeverem, közvetlenül a tojás előtt.
Ezáltal még laktatóbb lesz. :)
rántotta...
(Nefelejcs, 2011.09.29 15:15)
Mivel a hozzáállásod megengedő volt, talán örülsz egy új rántotta-ötletnek. Ezer éve hallottam, aki elmondta, már nem is él.
Vajajjott rántotta: pici vajon hintésnyi lisztet fehéredésig pirítani, és erre jön a rántotta.
Néha nem rossz változatosságnak. :)
Re: rántotta...
(Szamóca, 2011.11.26 22:03)Köszönöm szépen a receptet! Ezt nem ismertem, de ki fogom próbálni.
szeretnék egy zöldbab főzelék receptet közölni
(Incy, 2013.07.23 10:47)