AFRIKAI HARCSA RECEPTEK
FOKHAGYMÁS AFRIKAI HARCSA
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg filé, 1 citrom, só, őrölt bors, 5 dkg vaj, 2 evőkanál étolaj, 5-6 gerezd fokhagyma, esetleg kis szezámmag, mandulaforgács, fenyőmag (elhagyható).
Elkészítés:
A halfilét négy jókora adagra vágjuk, besózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk citromlével, és legalább fél órára (de akár egy éjszakára is) hűtőgépbe tesszük.
A fokhagymát megtisztítjuk.
Egy grillserpenyőben fölhevítjük az olajat és a vajat. Nem kell, hogy túl forró legyen, mert egyrészt a vaj könnyen megég, másrészt az afrikai harcsa általában vastag, nehezebben sül át, mint a legtöbb hal.
A halszeleteket a serpenyőbe rakosgatjuk. Köréjük szórjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, és lassan, óvatosan megfordítva megsütjük a hal mindkét oldalát. A sütés utolsó néhány percében a vajba beleszórhatunk egy kanálnyi szezámmagot / mandulát / fenyőmagot.
A megsült halat bármilyen körettel tálalhatjuk. Nagyon illik hozzá a zöldségkörettel vagy friss saláta. Citromot azonban mindenképpen adjunk mellé.
AFRIKAI HARCSA BUNDÁBAN
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg halfilé, egy bögre liszt, 2 tojás, só, őrölt bors, étolaj, citrom.
Elkészítés:
A halszeleteket lemossuk, leitatjuk róluk a vizet, és keresztben jó kétujjnyi csíkokra vágjuk. Megcsöpögtetjük a szeleteket citromlével, megszórjuk sóval, őrölt borssal, és legalább fél órára hűtőbe tesszük (de egy éjszakára is ott lehet hagyni).
A tojást kis sóval és borssal fűszerezzük, és villával fölverjük.
A halszeleteket megforgatjuk a lisztben, belemártjuk a tojásba, aztán ismét lisztbe forgatjuk.
Közben egy serpenyőben felmelegítjük az olajat. Éppen csak forró legyen. Beletesszük a halszeleteket, és lassan mindkét oldalukat megsütjük. (Óvatosan, széles lapáttal fordítsuk meg őket, mert a hal könnyen törik.)
A megsült halat friss salátával, zöldségkörettel, rizzsel, sült krumplival vagy krumplipürével és egy negyed citrommal tálaljuk.
SZEZÁMMAGOS AFRIKAI HARCSA
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg afrikaiharcsa-filé, 1 citrom, só, őrölt bors, 10 dkg vaj, 2-3 evőkanál szezámmag.
Elkészítés:
A halfilét négy jókora adagra vágjuk, besózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk citromlével, és legalább fél órára (de akár egy éjszakára is) hűtőgépbe tesszük.
A pácolási idő lejárta után a haldarabokat egy alaposan kivajazott tepsibe tesszük, megszórjuk szezámmaggal, a maradék vajat rájuk morzsoljuk, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. (a sütés első 10-15 percében le lehet takarni a tepsit alufóliával, hogy a hal ne száradjon ki.
Bármilyen köretet adhatunk hozzá. Mi legjobban zöldségkörettel vagy friss salátával szeretjük.
Tálalásnál egy negyed citromot adunk mellé, citromlével megcsöpögtetve fogyasztjuk.
FEHÉRBOROS AFRIKAI HARCSA
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg filé, 1 citrom, só, őrölt bors, 5 dkg vaj, 1,5 dl fehér bor.
Elkészítés:
A halfilét négy jókora adagra vágjuk, besózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk citromlével, és legalább fél órára (de akár egy éjszakára is) hűtőgépbe tesszük.
Egy grillserpenyőben fölhevítjük a vajat. Nem kell, hogy túl forró legyen.
A halszeleteket a serpenyőbe rakosgatjuk, felöntjük a borral (vigyázat, sistereg!), és lassan addig sütjük, amíg a bor elpárolog, és a hal megpirul.
Közben a halat csak egyszer fordítsuk meg óvatosan lapátkanállal alányúlva, mert nagyon könnyen törik.
A megsült halat csipetnyi őrölt fehérborssal kikevert majonézzel vagy tartármártással és friss salátával tálaljuk. Nagyon jó kombináció, ha a saláta öntete is a halhoz adott borsos majonéz vagy tartármártás.
harcsa
(marcsi, 2011.12.21 20:01)