BOUILLABAISSE - francia halleves
Hozzávalók:
2 kg vegyes tengeri hal (lehet benne kagyló és rák is)
1 l halalaplé (esetleg víz)
1-2 pohár fehérbor
2-3 paradicsom
1 póréhagyma
50 dkg krumpli
1/4 zellergumó
1-2 gerezd zúzott fokhagyma,
1 csipetnyi sáfrány
1-2 babérlevél
néhány szál kakukkfű
1/4 kávéskanál őrölt bors
2 evőkanál olívaolaj
só
a tálaláshoz:
sajtos vagy fokhagymás pirítós
Elkészítés:
Az olívaolajat nagyobb fazékba locsoljuk, belerétegezzük a felaprított póréhagymát, a lehúzott héjú, karikázott paradicsomot és a kisebb kockákra vágott zellert. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a fűszereket, és főzni kezdjük az ételt. Amikor a zeller már majdnem puha, beletesszük a felkockázott krumplit, a megtisztított halféléket. Beleöntjük a bort, és ha kell, még annyi vizet adunk hozzá, amennyi ellepi. Utánafűszerezzük, majd további 15-20 percig főzzük. Pirítóssal tálaljuk.
Tipp: ha nem tisztított, szeletelt halat veszünk, a halcsontból megfőzhetjük az alaplevet. Van, ahol az ételt zellergumó helyett édesköménnyel készítik. Az asztalnál citromlével ízesíthetjük.