Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


BOUILLABAISSE - francia halleves

2022.03.28

 Hozzávalók:

2 kg vegyes tengeri hal (lehet benne kagyló és rák is)

1 l halalaplé (esetleg víz)

1-2 pohár fehérbor

2-3 paradicsom

1 póréhagyma

50 dkg krumpli

1/4 zellergumó

1-2 gerezd zúzott fokhagyma,

1 csipetnyi sáfrány

1-2 babérlevél
néhány szál kakukkfű

1/4 kávéskanál őrölt bors

2 evőkanál olívaolaj


a tálaláshoz:

sajtos vagy fokhagymás pirítós

 

Elkészítés:

Az olívaolajat nagyobb fazékba locsoljuk, belerétegezzük a felaprított póréhagymát, a lehúzott héjú, karikázott paradicsomot és a kisebb kockákra vágott zellert. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a fűszereket, és főzni kezdjük az ételt. Amikor a zeller már majdnem puha, beletesszük a felkockázott krumplit, a megtisztított halféléket. Beleöntjük a bort, és ha kell, még annyi vizet adunk hozzá, amennyi ellepi. Utánafűszerezzük, majd további 15-20 percig főzzük. Pirítóssal tálaljuk.  

 

Tipp: ha nem tisztított, szeletelt halat veszünk, a halcsontból megfőzhetjük az alaplevet. Van, ahol az ételt zellergumó helyett édesköménnyel készítik. Az asztalnál citromlével ízesíthetjük.

 

 

francia-halleves-003-aa.jpg