FISHERMAN'S PIE
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg tőkehalfilé (készülhet többféle halból vagy rákból, kagylóból is), 1 vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 3 dl tej, 1 dl fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál liszt, olaj, só, őrölt bors.
A krumplipüréhez: 1 kg krumpli, 3-4 evőkanál vaj, kb. 2 dl tej, só, reszelt szerecsendió.
A tetejére: 5 dkg reszelt cheddar sajt, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A halfilét alaposan megmossuk, ellenőrizzük, hogy ne maradjon benne szálka. Kisebb darabokra vágjuk. Megszórjuk némi őrölt borssal és sóval. Félretesszük.
A krumplit meghámozzuk, kis kockákra vágva puhára főzzük. Ezután áttörjük, és krémesre keverjük a tejjel, vajjal és szerecsendióval.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és üvegesre sütjük egy evőkanál olajon. Hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát, a haldarabokat, és 3-4 percig kevergetjük. Megszórjuk a liszttel, összekeverjük, aztán rögtön ráöntjük a hideg tejet. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, és kis lángon 15 percig főzzük. Közben beleöntjük a bort is.
A besűrűsödött mártást vagy egy nagyobb vagy négy kisebb hőálló tálba kanalazzuk. Körben ráhalmozzuk vagy habzsákból rányomjuk a krumplipürét. A közepét pedig megszórjuk a zsemlemorzsa és reszelt sajt keverékével.
Az ételt sütőbe tesszük, és 15 percet sütjük.
Tipp:
A póréhagymával együtt más zöldséget is adhatunk a mártáshoz, pl. vékonyabb karikákra vágott sárgarépát, szeletelt gombát...