Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


HALÁSZLÉ

2008.01.21

halaszle-10-007-aaa.jpg

 

AHOGY ÉN KÉSZÍTEM

 

Hozzávalók:
1 kg hal (nálam leginkább ponty), 
3-4 fej vöröshagyma, 
2 evőkanál olaj, só, 
4 kiskanál pirospaprika,
1-2 zöldpaprika (kihagyható),
Levesbetétnek: főtt levestészta.

  

Elkészítés:

A halat meg tisztítjuk, külön-külön tálba külön-külön megsózva félretesszük a belsőségeket, a haltörzsből levágott patkó alakú szeleteket. (A fejet, bőrt, uszonyokat nem szoktam beletenni.)

A feldarabolt hagymát üvegesre sütjük az olajon. Megszórjuk sóval és a pirospaprika felével, majd kb. 2 liter vízzel felengedve addig gyöngyöztetjük kis lángon, amíg a hagyma szét nem fő. Közben beletesszük a megtisztított zöldpaprikát is. Aki szereti a csípőset, azt is adhat hozzá.

Végül beletesszük a maradék pirospaprikát (szebb színe lesz, ha nem az elején adjuk hozzá az egészet), a halszeleteket és a belsőséget. Ízlés szerint sózzuk, ha sótlannak érezzük és még negyed órát főzzük Keverni nem szabad, nehogy összetörjön a hal.

Aki tésztával szereti, amíg a leves fő, sós vízben főzze ki a levestésztát. A levest a tésztára merve tálalja.

 

 

BALATONI HALÁSZLÉ

 

Hozzávalók: 
50 dkg apróhal (pl. keszeg), 
1,5 kg ponty, 
1 kg fogas vagy harcsa vagy kecsege, 
3-4 vöröshagyma, 
2-3 evőkanál pirospaprika, 
1 evőkanál só, 
2 gerezd fokhagyma, 
1 zöldpaprika, 
1 paradicsom, 
1-2 közepes krumpli (kihagyható), 
2 evőkanál olaj vagy zsír.

 

Elkészítés:

A halakat megtisztítjuk, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágjuk, a nagy halak törzsét
felszeleteljük.A halszeleteket besózzuk és félretesszük.

Az apróra vágott hagymát az olajon vagy zsíron megfonnyasztjuk. Beletesszük az
apróhalakat és a nagy halak fejét, farkát, megszórjuk a pirospaprikával. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. (Ez régen balatonvíz volt.) Hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldpaprikát, a krumplit és a zúzott fokhagymát. Addig főzzük, amíg a halakról már leválik a hús. Ekkor sűrű szitán az egészet áttörjük. Az így kapott levet, ha kell, kis vízzel hígítjuk. Újra felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a halszeleteket. Ha kell, utánaízesítjük, és éppen csak gyöngyözve még fél órát főzzük.

Tipp:

Aki szereti, a főzés végén tegyen bele néhány cseresznyepaprikát!

 

 p1190174-dd.jpg