HALÁSZLÉ
AHOGY ÉN KÉSZÍTEM
Hozzávalók: 1 kg hal (nálam leginkább ponty), 3-4 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, só, 4 kiskanál pirospaprika, 1-2 zöldpaprika (kihagyható), Levesbetétnek: főtt levestészta.
Elkészítés:
A halat meg tisztítjuk, külön-külön tálba külön-külön megsózva félretesszük a belsőségeket, a haltörzsből levágott patkó alakú szeleteket. (A fejet, bőrt, uszonyokat nem szoktam beletenni.)
A feldarabolt hagymát üvegesre sütjük az olajon. Megszórjuk sóval és a pirospaprika felével, majd kb. 2 liter vízzel felengedve addig gyöngyöztetjük kis lángon, amíg a hagyma szét nem fő. Közben beletesszük a megtisztított zöldpaprikát is. Aki szereti a csípőset, azt is adhat hozzá.
Végül beletesszük a maradék pirospaprikát (szebb színe lesz, ha nem az elején adjuk hozzá az egészet), a halszeleteket és a belsőséget. Ízlés szerint sózzuk, ha sótlannak érezzük és még negyed órát főzzük Keverni nem szabad, nehogy összetörjön a hal.
Aki tésztával szereti, amíg a leves fő, sós vízben főzze ki a levestésztát. A levest a tésztára merve tálalja.
BALATONI HALÁSZLÉ
Hozzávalók: 50 dkg apróhal (pl. keszeg), 1,5 kg ponty, 1 kg fogas vagy harcsa vagy kecsege, 3-4 vöröshagyma, 2-3 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál só, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1-2 közepes krumpli (kihagyható), 2 evőkanál olaj vagy zsír.
Elkészítés:
A halakat megtisztítjuk, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágjuk, a nagy halak törzsét
felszeleteljük.A halszeleteket besózzuk és félretesszük.
Az apróra vágott hagymát az olajon vagy zsíron megfonnyasztjuk. Beletesszük az
apróhalakat és a nagy halak fejét, farkát, megszórjuk a pirospaprikával. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. (Ez régen balatonvíz volt.) Hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldpaprikát, a krumplit és a zúzott fokhagymát. Addig főzzük, amíg a halakról már leválik a hús. Ekkor sűrű szitán az egészet áttörjük. Az így kapott levet, ha kell, kis vízzel hígítjuk. Újra felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a halszeleteket. Ha kell, utánaízesítjük, és éppen csak gyöngyözve még fél órát főzzük.
Tipp:
Aki szereti, a főzés végén tegyen bele néhány cseresznyepaprikát!