SZEZÁMMAGOS HALFILÉ
Hozzávalók (4 személyre):
4 nagyobb vagy nyolc kisebb fehér húsú tengeri halfilé (lehet pl. tonhal, hekk, pangasius filé, vajhal vagy tilápia filé), 2-3 dkg vaj, 1 evőkanál étolaj, só, őrölt bors, 10 dkg szezámmag, citrom.
Elkészítés:
A (fagyasztott halnál fölengedett) halszeleteket lemossuk, leitatjuk róluk a vizet, megcsöpögtetjük őket citromlével, megszórjuk sóval, őrölt borssal, aztán megforgatjuk szezámmagban.
Közben egy serpenyőben az étolajjal együtt felmelegítjük a vajat. Nem szabad égnie, csak éppen forró legyen. Beletesszük a halszeleteket, és mindkét oldalukat 6-7 percig sütjük.
A megsült halat salátával és/vagy krumplipürével tálaljuk. Tálalásnál a sütés után visszamaradt szezámmagos szafttal meglocsolhatjuk.
A képen szereplő saláta receptjét itt találod meg: KELBIMBÓ SALÁTA.
Tipp:
A sütés után visszamaradt szaftba önts egy deci (főző)tejszínt, forrald össze 2-3 percig az így kapott mártást, esetleg sózd és borsozd meg, ha nem érzed elég fűszeresnek, és ezzel tálald a halat!