BORSÓLEVES CSIRKÉVEL
Hozzávalók:
50 dkg csirkehús (nálunk comb- és mellfiléből készül, de a csirkeaprólék is jó hozzá), 50 dkg zöldborsó (fagyasztott is jó), 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 kávéskanál só, 1 teáskanál cukor, csipetnyi őrölt bors, étolaj.
A tésztához: 1 közepes tojás, 3 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál puha vaj, fél kávéskanál só.
Elkészítés:
A húst, a felkarikázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret két percig kavargatjuk 1 evőkanál olajon. Megsózzuk, megborsozzuk, majd felöntjük másfél liter vízzel. Beletesszük a petrezselyemcsokrot, a cukrot, és éppen csak gyöngyözve főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ekkor hozzáadjuk a borsót. (Ha fagyasztottat használunk, akkor magasabbra vesszük a hőfokot, míg a leves fel nem melegszik újra, de amint a forrás beindul, újra mérsékeljük, hogy az étel éppen csak gyöngyözve főjön.)
Közben elkészítjük a tésztát. A hozzávalókat összekeverjük, de éppen csak annyira, hogy összeálljon a massza.
Mikor a borsó is megfőtt, kivesszük a petrezselyemcsokrot, kiskanállal a levesbe szaggatjuk a galuskát, és az újraforrástól számítva még öt percig főzzük.
Az ételt forrón tálaljuk.
2016.01.26. Kedd 13:32
(Nikli vivi, 2016.01.26 13:32)