Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


CSÜLKÖS BABLEVES

2008.01.24

p1880389-aa.jpg

 

Hozzávalók:

1 füstölt csülök, 50 dkg fejtett tarkabab, 1 vöröshagyma, 1 egész zöldpaprika, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 1 tojásból csipetke vagy galuska, 2-3 babérlevél, őrölt bors, őrölt kömény, a hús sósságától függő mennyiségű só. 

     

Elkészítés:

A csülköt megfőzzük. (A receptet itt találod meg: FÜSTÖLT CSÜLÖK FŐZÉSE.)

Amikor a csülök megfőtt, kivesszük a főzőléből, és félretesszük. A főzőlevet átszűrjük, beletesszük a babot, az egészben hagyott, de megpucolt vöröshagymát, a megtisztított fokhagymagerezdeket, a kicsumázott, de egészben hagyott paprikát, 2-3 babérlevelet, beleszórjuk a pirospaprikát, csipetnyi őrölt borsot és nyeged kávéskanál őrölt köményt, aztán lassú tűzön főzni kezdjük. Az esetlegesen keletkező habját szűrővel folyamatosan leszedjük.

Amikor a bab puhára főtt, kivesszük a hagymát, a zöldpaprikát és a babérlevelet, és beleszaggatjuk a levesbe a galuskát vagy csipetkét és a levesbe tesszük a megfőtt hús egy részét kockákra vágva. Az ételt megkóstoljuk, és ha szükséges, utánasózzuk. Már csak addig főzzük, amíg a tészta is elkészül. Forrón tálaljuk.

 

Tipp:

Ezt az ételt csülök helyett füstölt tarjából vagy füstölt sonkából is elkészítheted.